Home » Blog » Algemeen » Gebruik een RFID chip om efficiënter en inzichtelijker te werken in diverse sectoren

Gebruik een RFID chip om efficiënter en inzichtelijker te werken in diverse sectoren

RFID-in-welke-sectoren-kan-het-ingezet-worden

RFID is een handige technologie om verschillende processen te tracken en tracen. Door middel van een specifieke tag met unieke identifier kunnen bijbehorende kenmerken uit een database kan worden gehaald. Denk hierbij aan artikelnummer, serienummer en andere informatie die belangrijk is bij een voorwerp. Deze techniek kan op die manier makkelijk gebruikt worden om te weten om welk specifiek object het gaat, zonder fysieke handelingen te verrichten. Toch zijn nog een hoop bedrijven en processen nog niet verrijkt RFID. Terwijl het juist processen kan verbeteren en versnellen. Processen worden op die manier beter inzichtelijk.

Inhoudsopgave

 

Hoe werkt RFID precies?

Op een product of object wordt een tag geplaatst. Dat is een elektronische chip dat door middel van radiogolven gegevens kan verzenden. Een RFID-reader kan deze gegevens vervolgens uitlezen. Deze gegevens zijn gekoppeld aan een applicatie waar de producten of objecten geregistreerd worden met de daarbij behorende kenmerken.

Voordelen die RFID biedt:

 • Volledige Supply Chain inzichtelijk maken
 • Overzichtelijk en beter inzichtelijk maken van processen
 • Fouten worden sneller ontdekt
 • Menselijke fouten worden geminimaliseerd
 • Lokaliseren van producten/objecten zonder fysieke handelingen
 • Geen fysieke handelingen
 • Op afstand inventarisatie mogelijk

 

In welke sectoren kan RFID toegepast worden?

RFID kan zowat in elke sector worden ingezet. Een opkomende sector waarin RFID een steeds prominentere rol speelt is in de retail en logistiek.

Retail

De retail maakt steeds meer kennis met RFID. Zo gebruiken Suitsupply, Zara, Only for Men en Van Tilburg Mode deze techniek. In real-time kunnen ze voorraden inzien en communiceren met het magazijn of leverancier. Op die manier wordt de voorraad optimaal benut. Ook kan het worden ingezet om diefstal tegen te gaan. Een tag is een klein chipje dat je bijna onzichtbaar kunt maken. Zo valt het niet op en kunnen dieven sneller betrapt worden.

Auto industrie

In de auto industrie wordt RFID al een langere tijd ingezet. De gehele productie en assemblage kan exact in kaart worden gebracht. De downtime kan evenals menselijke fouten aanzienlijk worden verminderd.

Zo kunnen onderdelen en producten:

 • worden geïdentificeerd en gelokaliseerd zonder fysieke handelingen
 • worden gevolgd hoe deze zich door een warehouse worden vervoerd

Daarnaast is het ook mogelijk om een specifiek nummer aan een onderdeel/product te hangen. Zo kan de gehele geschiedenis worden ingezien en gebruikt worden voor bijvoorbeeld onderhoudsdoeleinde.

Productie

Als producent is het van belang het gehele productieproces in kaart te brengen. Waarschijnlijk is dat al geregeld binnen de meeste fabrikanten. Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar in combinatie met RFID. Zo kunnen:

 • goederen in bulk worden ontvangen
 • goederen volgen tijdens het productieproces
 • goederen worden gelokaliseerd
 • goederen worden gekoppeld aan juiste transportmiddel

 

Verhuurders

Als verhuurder van bepaalde producten is het ook handig om met een systeem alle informatie bij te houden. Zo kan het van belang zijn onderhoudsinformatie en verhuur informatie aan een product te hangen. Op die manier maak je de gehele levensduur van producten inzichtelijk. Deze informatie zou in je voordeel kunnen werken zodra er wat mis is. Ook maakt deze techniek het je mogelijk om tot 8 meter afstand te weten welk product het precies is. Dat maakt alles minder tijdrovend en kunnen bepaalde processen worden geoptimaliseerd.

Zorg

Voor de zorg kan RFID veel voordeel bieden. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis. Daar zijn een groot aantal apparatuur die gebruikt worden tijdens operaties en onderzoeken. Maar wat als er nu apparatuur kwijt is? Dankzij de RFID techniek kun je de exacte locatie achterhalen en zal dit probleem nooit voorvallen. Verder kunnen ook patiënten die een RFID-tag bij zich hebben makkelijk gelokaliseerd worden.

Logistiek

De logistieke sector draait om producten vervoeren van A naar B. Daarbij moet er veel georganiseerd worden, zoals plannen, besturen en uitvoeren. Het is hier belangrijk dat een organisatie gestructureerd te werk kan gaan. Een middel om dat te realiseren is door RFID. Dat leidt tot minder fouten. Zo:

 • kan de totale inhoud van een vrachtwagen worden geïdentificeerd zonder fouten en fysieke handelingen
 • worden nooit meer goederen vergeten of op een verkeerde afleverlocatie afgeleverd
 • kunnen voertuigen en ladingen gelokaliseerd worden.

 

RFID in combinatie met een app en andere pakketten

Alle data die door de RFID-technologie wordt gegenereerd moet uiteindelijk ook verwerkt worden. Dat gebeurd met een aanhangende app, meestal maatwerk, waarin alle data staat en overzichtelijk en gestructureerd gepresenteerd wordt. Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een koppeling te maken met bestaande systemen die je reeds gebruikt. Door een API-koppeling is dit mogelijk. Denk aan achterliggende systemen, zoals Oracle, Microsoft Dynamics, SAP, Multivers enzovoorts.

Kortom, deze technologie kan jouw helpen bij

 • Geautomatiseerd producten identificeren, lokaliseren en tracken
 • Gedetailleerde beschrijvingen en de geschiedenis in te zien
 • De gehele Supply Chain inzichtelijk maken
 • Menselijke fouten te verminderen
 • Fouten ontdekken
Menu