Home » Blog » Algemeen » Lazy loading: wat is het en welke plugins zijn geschikt hiervoor?

Lazy loading: wat is het en welke plugins zijn geschikt hiervoor?

Algemeen, Gebruiksvriendelijkheid, SEO, WordPress
Geen reacties
3 minuten lezen
lazy-loading-wat-is-het

Normaal gesproken wordt een hele webpagina in een keer ingeladen zodra je daar naartoe wordt geleid. Als je veel content op een pagina hebt, duurt het waarschijnlijk lang om dit allemaal in te laden. Is het je al eens opgevallen dat als je (bijna) bij een stuk van een webpagina bent, dat het dan pas wordt ingeladen? Dat is Lazy Loading. Hoe het precies werkt en hoe je het toe kunt passen vertel ik je in dit artikel!

Wat is Lazy Loading?

Bij Lazy Loading wordt er in plaats van alle content in één keer te downloaden, content pas ingeladen zodra jij (bijna) bij dat stukje bent. Dat kan de laadtijd van een pagina verminderen en zorgen dat bezoekers niet snel afhaken op de laadtijden. Eigenlijk altijd wordt er cache (=opslagplaats waar data tijdelijk wordt opgeslagen om volgende keer sneller toegang te hebben) opgeslagen op je computer. Dat zorgt de volgende keer dat je dezelfde pagina bezoekt, deze sneller kunt bekijken. Maar wat als een bezoeker nu halverwege een pagina, deze verlaat en nooit meer terug komt? Zonde om dan alles in een keer te laden. Lazy Loading zorgt eigenlijk voor pagina’s met een tijdelijke inhoud, dat pas vervangen wordt als de gebruiker deze echt nodig heeft.

Hoe werkt het precies?

Wanneer er een bron wordt toegevoegd aan een pagina, zoals een afbeelding, video of iets dergelijks, verwijst dit naar een tijdelijke aanduiding. Terwijl een bezoeker door de pagina scrollt, wordt de bron gecached in de browser en de tijdelijke bron zodra wanneer de bron zichtbaar wordt op het scherm van de bezoeker.

Voordelen

  • Bezoekers krijgen sneller een pagina ingeladen
  • Zorgt voor betere ervaring
  • Minder server requests nodig
  • Minder data verbruik

Heeft dit impact op SEO?

Het is eigenlijk een beetje tegenstrijdig met elkaar. Aan de ene kant zorgt Lazy Loading ervoor dat je website sneller wordt. Dat is tegenwoordig een rankingfactor. Anderzijds ziet een crawler dit ook terug in de HTML van een pagina. Deze zal deze code waarschijnlijk verkeerd interpreteren. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat een artikel of pagina over wordt geslagen tijdens het crawlen. Gelukkig is dat te omzeilen. In deze video van Google Webmasters wordt het duidelijk uitgelegd.

Plugins geschikt voor Lazy Loading

Binnen WordPress zijn er verschillende plugins beschikbaar die dit voor je kunnen doen. Ik zal er 3 uitlichten.

1. Lazyload by WP Rocket
Dit is een van de plugins van WP Rocket. Een bekende ontwikkelaar van plugins voor snelheid optimalisatie. Het zorgt er voor dat je website minder HTTP verstuurt. Dat zorgt vaak voor een betere laadtijd. Deze plugin wordt over het algemeen goed aangeraden als je website veel foto’s, YouTube iFrames etc. bevat.

2. Autoptimize
Deze veelzijdige plugin biedt naast JavaScript, CSS en afbeeldingen optimalisatie ook Lazy Loading aan. Een handige plugin als je alles hiervan wilt gebruiken.

3. a3 Lazy Load
Een makkelijke plugin om snel door te hebben. Deze plugin is vooral gericht op mobile. Je kan gemakkelijk instellen wat je wel en niet “gelazyd” geladen wil hebben. Het Lazy Load afbeeldingen videos, iFrames, AMP pagina’s, widgets, thumbnails, gravatars etc.

Leuk maar heb ik er iets aan?

Door Lazy Loading toe te voegen, kan een website sneller worden geladen en een betere gebruikerservaring bieden. In de meeste gevallen gaat je website er op vooruit, maar het kan ook zijn dat je website er niet goed op reageert! Mijn advies is dan ook om dit voor- en na te testen met bijvoorbeeld Pingdom en/of Google SpeedInsights. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu