Laadsnelheid is een belangrijke factor voor je website. Het beïnvloedt namelijk de bounce rate, conversies, gebruikerservaring en uiteindelijk de winst van je website. Algemeen wordt boven de 2 seconde laadtijd als slecht gezien. Hierna zullen mensen snel uit je website stappen. Daarom is het goed om hier op te letten en heb ik een aantal tips beschreven hoe je de snelheid kan optimaliseren.
Wat beïnvloedt laadsnelheid?
1. Server en Hosting
Hoe snel een pagina laadt, hangt af van op welke server die gehost wordt en diens desbetreffende locatie (bij welke hostingpartij).
In principe zijn er 3 verschillende vormen van hosting:
Gedeelde hosting
Dit houdt in dat je website op dezelfde server wordt gehost, waar andere websites ook op worden gehost. Deze vorm van hosting houdt in dat alle specificaties en prestaties van die server over alle websites moet worden verdeeld.
VPS (Virtual Private Server)
Deze vorm van hosting houdt in dat er meestal minder sites dan bij gedeelde hosting op dezelfde server staat. Alle prestaties van zo’n server wordt gelijkmatig verdeeld over de verschillende sites.
Dedicated server
Dit is een server dat álleen voor jouw site beschikbaar is. Dat betekent dat alles wat deze server aan prestaties kan verrichten, alleen voor jouw site is.
Niet alleen het type hosting is belangrijk, maar ook hardware en software van de server. Gebruiken ze snelle processors, wordt de nieuwste versie van PHP gebruikt, wordt de nieuwste versie van HTML gebruikt? Dat zijn allemaal dingen wat bij de server komt kijken. Vaak als je een eigen server hebt, ben je een groter bedrijf of beheer je meerdere sites.
2. Code
Een andere factor dat invloed heeft op de snelheid van je website is het platform waar deze op draait. Is het bijvoorbeeld WordPress, Wix etc. WordPress staat gelukkig bekend om haar schone code. De meest snelle manier om jouw website zo snel mogelijk te laten laden is door geen CMS te gebruiken. Dan kun je bijvoorbeeld alleen maar HTML gebruiken, net zoals dat vroeger werd gedaan.
In tegenstelling tot een CMS zoals WordPress, worden pagina’s “dynamisch” aangemaakt. Dat betekent dat een PHP-toepassing (WordPress) gegevens uit een MySQL-database haalt en vervolgens HTML-code van PHP-sjablonen genereert om deze in het browser te worden weergegeven. Deze extra stappen om zo’ n dynamische pagina in te laden, zorgen ervoor dat de pagina langer duurt om in te laden.
3. De bezoeker zijn apparaat
Het laatste punt wat sitesnelheid beïnvloed, is het apparaat waar de bezoeker vanaf surft. Tegenwoordig wordt er vooral vanaf mobiele apparaten gezocht. Die hebben een veel mindere verwerkingskracht dan computers. Ook internet snelheid speelt een rol; vaak zit een computer aan een LAN-kabel en niet een WIFI-router. Dat resulteert in dat de site sneller inlaad dan met een WIFI verbinding.
Hoe kun je jouw sitesnelheid controleren?
Hiervoor gebruik ik het liefste Google PageSpeed.
Er zijn natuurlijk andere alternatieven, zoals GTMetrix. Binnen deze tools is de score 100% uitstekend. Hoe lager, hoe slechter de laadtijd. Gelukkig bieden deze tools uitkomsten met hoe je dit zou kunnen verbeteren.
Onder de 2 seconde wordt over het algemeen als goed gezien. Zit je daarboven? Dan zullen bezoekers geneigd zijn naar een andere website te gaan.
Manieren om de snelheid te optimaliseren van jouw WordPress website
Als aller eerste is het erg belangrijk om een back-up van jouw website te maken. Doordat je het gaat optimaliseren, verwijder je als het goed is bestanden van je website. Indien je een verkeerde aanpassing doet, kan heel de site niet meer goed werken, dus houdt hier rekening mee!
1. Gebruik een goede hostingpartij.
Een van de meest voor de handliggende opties is om een goede hostingpartij te gebruiken. Zoals eerder genoemd dragen hostingpartijen bij aan de laadsnelheid. Op deze pagina kun je informatie vinden over hosting aanbieders en hun snelheid.
Een tip hierbij: vermijdt gedeelde hosting! Dat zorgt voor tragere laadtijden. Onze voorkeur gaat uit naar een VPS, dat biedt namelijk een mooie balans tussen snelheid, comfort en kosten.
2. Houdt alle techniek up-to-date
Het is belangrijk om alle techniek up-to-date te houden. Soms komen er nieuwe versies van WordPress, plugins, HTML, PHP en andere technologieën die gebruikt zijn om je website te maken. Deze verschijnen niet voor niets, want ze bevatten verbeteringen, nieuwe functies en/of security patches.
3. Themakeuze
Elke WordPress website draait op een bepaald thema. Deze thema’s zijn opgebouwd uit code en bestaan daardoor uit verschillende functionaliteiten. In principe kan iedereen een eigen thema maken. Dat houdt in dat er veel verschil zit in de kwaliteit van verschillende thema’s. Dan heb ik het met name over de basis functionaliteiten die een thema kan bevatten. Daarom adviseren wij op dit punt om een licht thema te gebruiken. Beoordelingen kun je hier vinden.
4. Houdt regelmatig database onderhoud
Net zoals jouw website veranderd, veranderd jouw database ook. Als je iets veranderd en/of verwijderd vanuit de CMS, betekent dat niet direct altijd dat het uit de database verwijderd is. Dat kunnen bijvoorbeeld plugins, foto’s, revisies of iets dergelijks zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig je database bij te werken.
Er zijn verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken. Zelf gebruiken wij WP-Optimize.
5. Laadtijden bijhouden
Ik heb al een tool benoemd waarmee je je sitesnelheid kunt meten. Deze moet je echter zelf laten uitvoeren op de desbetreffende site van Google. Er zijn ook andere tools, die jouw website automatisch monitoren.
Pingdom heeft bijvoorbeeld een automatische service, die je een mailtje stuurt zodra de website trager wordt. Zo heeft GTMetrix een betaalde dienst, die gegevens zoals server response tijd en Render tijd (tijd dat het kost om afbeeldingen, JavaScript, CSS en andere objecten tot het browser te downloaden) aan jou laat zien.
6. Verminder server requests
Een server request gebeurt elke keer wanneer jouw browser een bepaald type bron van de server vraagt. Dat kan van alles zijn, zoals een script of afbeelding. Des te meer server verzoeken er worden gevraagd om jouw website te laden, hoe langer het duurt. Hier heb je een aantal tips om dit te verminderen:
- Op een blog/archiefpagina, plaats alleen uittreksels van berichten. De instellingen hiervoor kun je vinden onder Instellingen>Lezen;
- Verminder het aantal berichten op de archiefpagina;
- Als je een heel lang bericht hebt, maak hier meerdere pagina’s van.
- Als je meerdere reacties op berichten krijgt, maak van deze reacties meerdere pagina’s. Bij Bol.com zie je dat bijvoorbeeld;
- Verminder het aantal afbeeldingen en andere elementen op je pagina’s;
- Deactiveer of (nog beter) verwijder plugins die je niet meer gebruikt;
- Gebruik Lazy Load om afbeeldingen en video’s pas in te laten laden zodra de bezoeker er bijna is.
- Gebruik Pingdom en GTMetrix om een uittreksel te krijgen met gedetailleerde informatie over serververzoeken, om daaruit stappen te ondernemen om de server request te verminderen
7. Afbeeldingen optimaliseren
Afbeeldingen zijn vaak het grootste bestand van een pagina. Dat komt doordat ze meer ruimte nodig hebben dan tekst of CSS. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je afbeeldingen zo klein mogelijk maakt, zonder dat de kwaliteit hierop achteruitgaat. Dat proces wordt ook wel comprimeren genoemd.
Een van de bekendste plugins om dit te doen zijn toch wel TinyPNG of ShortPixel. De laatstgenoemde heeft mijn voorkeur, want deze comprimeert direct afbeeldingen zodra je ze upload naar WordPress. Het heeft ook een tool voor bulkoptimalisatie, zodat je niet elke reeds bestaande afbeelding hoeft te wijzigen. Er bestaan ook andere gratis plugins, alleen die leveren niet de beste kwaliteit, zoals TinyPNG en ShortPixel dat doen.
8. Vermijd het hosten van video’s
Video’s zijn net zoals afbeeldingen grote bestanden. Video’s zijn vaak nog grotere bestanden. Vermijd daarom dat je deze op je eigen website plaatst. Een alternatief die je hiervoor hebt, is dat je insluitingen voor bijvoorbeeld YouTube, Vimeo of Dailymotion. Daar kun je de link naar je video in plaatsen. Op deze manier bespaar je heel het videobestand.
9. Gebruik caching
WordPress maakt als het ware een dynamische versie van HTML wanneer iemand je site bezoekt. Aangezien dit tijd kost, kan het handig zijn dat bezoekers die weleens een pagina hebben bezocht, deze “opslaan” zodat bij de volgende keer dat ze jouw website bezoeken deze snel kunnen inladen. Er zijn hier een tal van plugins van die dit voor jou kunnen doen. De meest bekende zijn WP Super Cache, WP Fastest Cache en W3 Total Cache
10. Gebruik een Content Delivery Netwerk (CDN)
De serverlocatie heeft ook invloed op laadtijden. Hoe verder de computer waarop de site wordt gehost van de bezoeker verwijderd is, hoe langer het duurt voordat de site is ingeladen. Een CDN kan dit probleem verminderen. Zo’n CDN is als het ware een server, maar bij een CDN staan die op verschillende plaatsen over heel de wereld. Zodra een bezoeker dus een website op wilt zoeken, verbindt die met de dichtstbijzijnde CDN. Hierdoor wordt de laadtijd zo optimaal mogelijk benut.
11. Gebruik bestand “minifing”
Minifing is het verkleinen van bestanden, dan heb ik het met name over codebestanden zoals CSS en Javascript. Sommige codes zouden eens tuk korter kunnen. Als je deze bestanden verkleind ben je dus bezig met minification. Daardoor gebruik je het bestand zo optimaal mogelijk. Manieren om dit makkelijk te doen is met de plugins Autoptimize en W3 Total Cache.
Ben jij klaar om je WordPress website te versnellen?
Snelheid is een belangrijke factor voor het succes van je website. Het beïnvloedt zoals eerdergenoemd het bouncepercentage, conversies en meer. Slechts enkele seconden kunnen een groot verschil maken op je succes. Kijk of je aanpassingen kunt maken gebaseerd op bovenstaande punten en kijk wat het resultaten daarvan zijn. Ik denk dat je er mee aan de slag kan, heel veel succes!