Het is anno 2022, we horen veel berichten in deze tijd over de gelijkenis tussen man en vrouw, vrouwen die helaas vandaag de dag nog veelal onderdrukt worden en dat er een opkomst moet plaatsvinden van vrouwen binnen hoge(re) functies met een gelijk salaris voor beide geslachten. Bij SQUARE Concepts vonden we het daarom de hoogste tijd voor een artikel met persoonlijk aspect. Met als onderwerp gelijkenis binnen de IT-sector tussen mannen en vrouwen.
Het lage aandeel vrouwen in de IT begint al in de schoolbanken. In Europa is slechts 17% van alle IT-studenten vrouw. België is koploper van Europa met de meeste vrouwelijke IT studenten, met een percentage van 37%. Wat nog bij lange na geen 50% betreft dus nog niet voor gelijkenis zorgt.
Na de lage instroom van vrouwen in de IT stoppen vrouwen ook relatief snel met hun carrière in de IT-sector. Volgens meerdere online onderzoeken blijkt ongeveer de helft van de vrouwen rond hun 35e te stoppen met IT-werk. Dit door zeggen ze zich niet thuis voelen in hun werkomgeving, waar doorgaans weinig vrouwen te vinden zijn. Het lijkt een vicieuze cirkel, er vertrekken vrouwen uit de sector waardoor er weinig vrouwen in IT teams werken met als gevolg dat nieuwe vrouwen zich ook niet op hun plek voelen.
Naast dat gelijkenis tussen man en vrouw beter is voor een prettigere wereld voor elk mens zitten er ook nog bedrijfsbelangen aan een keuze om te kiezen voor een gelijke maatschappij. Zo blijkt dat: Genderdiverse bedrijven succesvoller zijn! Dit kwam voort uit onder andere de Gender Balance Study, een grootschalig onderzoek uit 2018, waar de voordelen van een balans tussen de gender op de werkvloer zorgt voor meer betrokkenheid onder de medewerkers en sterkere klantenbinding. Ook zijn organisaties met een gelijke genderverdeling gemiddeld gezien winstgevender doordat er meerdere krachten en eigenschappen van mensen gebundeld worden.
Er heerst een tekort aan IT’ers! Wanneer we de man/vrouw verhouding binnen de IT weten te herstellen, pakken we tegelijkertijd een ander probleem aan. Namelijk het tekort aan IT’ers in het algemeen. Want een tekort aan IT’ers dat is er! De cijfers van het UWV liegen er niet om, op de gehele arbeidsmarkt groeit het aantal banen binnen de IT-sector procentueel het hardst, terwijl er nu al een zorgwekkend tekort aan IT’ers is. Als er meer vrouwen in deze sector gaan werken, zorgen we er naast het creëren van gelijkenis er dus direct voor dat het tekort aan krachten niet verder oploopt!
Dat er gelijkenis moet komen in de IT om diverse redenen is dus duidelijk. Maar naast het bieden van gelijkenis in salaris en vrijheid in je werk te beoefenen moeten we het natuurlijk ook aantrekkelijk maken om in de IT-sector te werken voor vrouwen. Veel mensen die aan de IT denken (zowel mannen als vrouwen) zien alleen maar het beeld van programmeurs die in een onbegrijpelijke computertaal slimme programma’s in elkaar zetten. En die banen zijn er ook zeker, maar in de sterk groeiende IT-sector is het aanbod aan banen veel breder en veelzijdiger dan dat. Denk bijvoorbeeld ook aan: consultants, projectmanagers, conceptontwikkelaars en salesmedewerkers. Dus ook voor mensen met minder affiniteit met techniek is werken in de IT zeker een leuke sector om in te werken!
Daarnaast is de content in vacatureteksten ook belangrijk. Denk hierbij ten eerste aan het vermijden van grappig bedoelde functietitels zoals Software Jedi, Java Rockstar of IT Ninja. Deze woorden staan voor een stereotype mannencultuur en spreken vrouwen over het algemeen niet aan. Het helpt ook om je functietitel expliciet inclusief te maken zoals te vragen naar een ‘helpdesk medewerk(st)er’, of ‘(m/v/x)’ achter de functietitel te zetten.
Veel woorden worden als mannelijk, vrouwelijk of neutraal ervaren. Zo schijnen woorden als ‘ambitieus’, ‘resultaatgericht’ en ‘besluitvaardig’ vaak herkenbaarder voor het mannelijke geslacht ervaren. En woorden als ‘samenwerken’, ‘eerlijk’ en ‘betrokken’ meer als vrouwelijk. Ook weten we dat woorden als ‘expert’ vrouwen kunnen afschrikken, terwijl het woord ‘specialist’ dit effect niet heeft.
Er zijn dus kleine veranderingen die voor een groot verschil kunnen zorgen! Belangrijk is natuurlijk dat iedereen zich op de werkvloer prettig en gehoord moet voelen. Als we allemaal samenwerken investeren we gezamenlijk in de toekomst!