Home » Blog » Algemeen » Wat is het verschil tussen NFC en UHF?

Wat is het verschil tussen NFC en UHF?

Algemeen
Geen reacties
2 minuten lezen
nfc-vs-ufh

NFC en UHF. Je maakt van beide ongetwijfeld gebruik. Het is een veelgebruikte techniek dat gebruikt wordt in allerlei denkbare oplossingen. NFC kennen jullie waarschijnlijk allemaal al, maar weet je ook wat UHF betekent? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen. Beide zijn vormen van RFID.

Passieve tags

Zowel NFC als UHF zijn passieve tags. Deze tags bevatten geen batterij. Daardoor kunnen ze niet uit zichzelf geactiveerd worden. Ze zijn daarom afhankelijk van een antenne en een reader. Pas wanneer deze tag wordt geactiveerd, kan het worden uitgelezen. De prijs van deze tag is niet erg duur, dat komt omdat het geen batterijen bevat. Deze tags hebben een beperkte leesafstand en dataoverdracht capaciteit.

Het tegenovergestelde van deze tags, zijn actieve tags. Deze bevatten batterijen en zijn daarom duurder. Ook de leesafstand is hierbij vele male groter. Ze hebben een bereik van ongeveer 150 tot 500 meter.

Wat is UHF?

UHF is de afkorting voor Ultra High Frequency. UHF gebruikt een frequentiebereik van 865 MHz tot 928 MHz. Binnen dit frequentiebereik worden zulk soort tags passieve tags genoemd. Luie tags met andere woorden. Ze blijven inactief totdat een antenne deze tags wakker maakt om vervolgens te communiceren. Een UHF-tag bevat geen batterij omdat het een passieve tag is. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om televisie te ontvangen, voor satellietverbindingen, mobiele netwerken en voor radioamateurs!  Jij hebt UHF dus ongetwijfeld in je huis.

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. De naam verklapt al dat het voor dichtbije communicatie wordt gebruikt. Het maximale bedrijf van een NFC-tag is 2,54 centimeter. Ook deze tag is passief. Dus hij wordt pas actief als deze wordt geactiveerd. NFC lijkt erg op de technologie die in creditcards voor betalingen en smartcards voor bijvoorbeeld evenementen zitten. Tegenwoordig is het voor betalingen mogelijk om dit via je mobiel te doen. Android heeft onder andere de Rabo Wallet en ING-mobiel betalen. Apple ligt wat dat betreft achter. Daar is het sinds kort pas mogelijk om voor Nederlandse banken via Apple Pay te betalen. Een andere mogelijkheid waar NFC gebruikt voor kan worden is voor sociale netwerken, zo kun je gemakkelijk contacten, foto’s, video’s of bestanden met andere mensen delen.

NFC en UHF zijn dus beide vormen van RFID. Het verschil zit hem in het doeleinde waarvoor het gebruikt wordt. UHF wordt gebruikt voor televisie, satellietverbindingen en mobiele netwerken. NFC wordt dus gebruikt om betalingen te verrichten en voor het delen van bestanden, zoals contacten, foto’s en video’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu