Home » Blog » Development » Hoe schrijf je een goed vindbaar blogbericht?

Hoe schrijf je een goed vindbaar blogbericht?

hoe-schrijf-je-een-goed-vindbaar-blog

Bloggen is tijdrovend, maar wel heel leuk om mee bezig te zijn. Je kunt hier alle expertise over je vak uitlichten. Zo kan het je nieuwe leads en klanten opleveren. Daarom is het raadzaam om er mee bezig te zijn en te kijken of het voor jou werkt. Hoe je een succesvol en goed vindbaar blog schrijft, ga ik jou in dit artikel vertellen zodat jij een succesvol en goed vindbaar blog kunt schrijven!

Stap 1: kiezen van onderwerp en een titel

Elk blogbericht start met een onderwerp waarover de tekst gaat. Niet onlogisch, want waar moet je anders over schrijven? Om iemand naar je blog te lokken, moet je vragen en problemen beantwoorden die jouw doelgroep heeft. Hier is het belangrijk om jezelf in de schoenen van je doelgroep te plaatsen:

  • Wat hebben ze nodig?
  • Wat willen ze weten?
  • Waar zijn ze in geïnteresseerd?

Belangrijk is om hier in je achterhoofd te houden dat je voor je doelgroep schrijft en niet voor jezelf. Er zijn namelijk mensen die een probleem hebben, dit gaan Googelen en vervolgens bij jou uitkomen om hun probleem op te lossen. Als je over jezelf schrijft, dan ga je het probleem van deze bezoeker niet oplossen. De bezoeker zal hier hoogstwaarschijnlijk je website snel zijn verlaten. Ook handig om te weten is dat Google sinds de algoritme update genaamd BERT, beter in staat is om een zoekopdracht te koppelen aan betere zoekresultaten.

Nadat je jezelf in de schoenen van je doelgroep hebt geplaatst, is het belangrijk om met jezelf of een partner te brainstormen over verschillende onderwerpen waarover je zou kunnen gaan bloggen. Als je niet weet waarover je moet bloggen, kun je als je bij een groot bedrijf werkt, aan sales of de klantenservice vragen welke vragen zij binnen krijgen. Een leuke oplossing om deze vragen te beantwoorden in de vorm van een blog, zodat ze volgende keer dit uit zichzelf kunnen oplossen. Een andere manier is om te jezelf of andere mensen te vragen over waar klanten hulp bij nodig hebben. Of wat zou je willen dat experts uit onze branche vertellen, waar hebben concurrenten het over?

Voordat je begint met schrijven, moet je dus een onderwerp kiezen waarover je blogbericht gaat. Dit kan heel algemeen zijn in het begin. Als je bijvoorbeeld in ons geval websites maakt, dan zou je moeten denken aan wat er allemaal bij een website komt kijken. Door daar over na te denken, zou je je onderwerp verder kunnen specificeren.

Zoekwoorden voor een goed vindbaar blogbericht

Zoekwoorden zijn woorden waarop gezocht wordt binnen de zoekmachines. Als je dus binnen Google een zoekopdracht uitvoert met: “websites”, dan is website een zoekwoord. Hier is het ook weer van belang om jezelf in je doelgroep te verdiepen, want welke zoekwoorden gebruiken zij? Welke woorden zijn gebruikelijk in jouw branche?

Een rankingfactor die zoekmachines tegenwoordig hanteren is dat je de intentie waarmee een bezoeker een zoekopdracht begint, weet te beantwoorden. Om dit te doen moet je zoekwoorden gebruiken die natuurlijk aanvoelen. Een regel die je kunt gebruiken om een goed gevonden blogbericht te creëren is door jezelf te focussen op een long-tail (bv. goedkope CMS voor zelf te maken website) zoekwoord per blog. Je kunt natuurlijk wel meer zoekwoorden over het onderwerpen gebruiken, maar zorg ervoor dat je een hoofd-zoekwoord hebt.

Long-tail zoekwoorden zijn langere zoekwoorden, vaak gebaseerd op vragen. Zo is je blogbericht gefocust op één specifiek doel dat je doelgroep heeft. Mensen die op een long-tail zoekwoord zoeken, zijn vaak geneigd om de hele blogpost te lezen. Zo krijg je eigenlijk het juiste verkeer op je website, namelijk de mensen die hoogstwaarschijnlijk zullen converteren.

Probeer niet met je blogpost alle problemen over een onderwerp op te lossen, doe dat liever verdelen over één onderwerp per blog. Dat maakt de post duidelijker voor lezers en zoekmachines. Ook zal er naar verwachting relevanter verkeer komen als je dit goed verdeeld, omdat geïnteresseerde sneller zullen doorklikken om achter meer informatie over ‘n specifiek onderwerp te komen. Als je dan ook over onderwerpen aan het brainstormen bent, dan is er een grote kans dat je een lange lijst met ideeën eindigt. Dat helpt je met het maken van een blog strategie (waar ik volgende keer op terug kom). Maak vervolgens bij elk onderwerp een lijst met wat voor conversie dat zou kunnen ondersteunen. Even in het geval van een website, zou je als eerst een blogartikel kunnen schrijven over het maken van een website en vervolgens aan het einde van het blog, een call-to-action kunnen plaatsen met het weggeven van een e-book over wat allemaal bij een website maken komt kijken. Als iemand je blogpost interessant en bruikbaar vindt, verhoogt dat de kans dat zij over zullen gaan tot een download.

Stap 2: Een titel kiezen voor het artikel

Hoe wordt jij zelf getriggerd om een artikel te lezen? Vaak is het zo dat als een titel je niet aanspreekt, er weinig kans is dat je het artikel ook gaat lezen. Dat werkt ook precies zo voor je eigen blogs. Zorg er dus voor dat door de titel mensen aangesproken worden om te lezen. Laat ze nieuwsgierig worden,  zodat ze het artikel gaan lezen.

Verzin nu een titel voor je blogpost. Je kunt dit gebruiken, maar gaande weg aanpassen naar een betere benaming. Je begint hier met het onderwerp, laten we weer websites pakken. Vervolgens ga je dit verder verfijnen. Over websites zou je natuurlijk meerdere blogartikelen kunnen schrijven, dus laten we dat nog specifieker maken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld: “website designs voor meer conversie” te gebruiken. Hier zit dus al het long-tail in verwerkt. Zorg dat het bij het onderwerp past en dat het eigenlijk een beschrijving van het blogartikel moet zijn. Hecht hier dus waarde in in je titel, zodat mensen worden aangespoord om het artikel te lezen. Net zoals dat het zoekmachines helpt om je blogpost bij de juiste mensen vindbaar te maken.
Het perfecte blogbericht bestaat uit:

  • Een titel van 60 tekens, dus niet meer en niet minder.
  • Koppen, zoals een H1, H2 en H3 tussen de 12 en 14 woorden op Facebook.
  • Koppen die eindigen op een verduidelijking tussen haakjes, zoals [How to] presteren beter.
  • Heb je problemen met de lengte van je titel? Gelukkig dat Moz een Titel Checker aanbiedt.

Nu gaan we naar de hoofdtekst van je perfecte blogbericht.

Hier schrijf je de hoofdtekst van je blogbericht. Zorg dat je in duidelijke taal schrijft, zodat de bezoeker het makkelijk kan lezen en begrijpen. Als eerste begint een blogpost met een intro. Hier maak je het boeiend en luidt je het onderwerp in. Als je een lezer hier al verliest, dan ben je hem voorgoed kwijt. Grijp hun aandacht, gebruik een beetje humor, wees empatisch of vertel een interessant waargebeurd verhaal. Ook leg je in de intro uit wat het doel van de post is en hoe je dit gaat aanpakken. De intro zou eigenlijk een vervolg moeten zijn op de titel die zij interessant vonden en hun naar het artikel hebben gelokt. Als je de eerste paar regels van je blogbericht leest, wil je dan blijven lezen? Hoe zit het met je eigen blogpost?

Stap 3: de rest van je blog!

En nu dan de rest van het blogbericht…… In de kern van je post, hechten bezoekers de meeste waarde. Dat moet namelijk het probleem “oplossen”. Wat de meest ideale lengte is, hangt af van het onderwerp. Zorg er voor dat je het onderwerp volledig behandeld en dat je de verwachtingen die je met je titel hebt geschept, ook uit laat komen. Zoekwoorden heel vaak gebruiken heet: “keyword stuffing”. Vroeger was dit een techniek om hoog in Google te komen, maar tegenwoordig wordt je hiervoor gestraft. Google vindt dit namelijk een vorm van Black Hat SEO. Dat is eigenlijk een spammy techniek om hoger te ranken.

Let ook op de vormgeving van de post. Als je een post hebt die er niet uitziet, dan is de kans aanwezig dat iemand hem zal verlaten. Gebruik een format dat werkt. Beeldmateriaal kan er voor zorgen dat de post aantrekkelijker wordt, net zoals genoeg witruimte. Dat werkt namelijk rustgevend tijdens het lezen. Lange paragrafen werken averechts. Daardoor kunnen lezers de tekst moeilijker lezen omdat het allemaal heel veel lijkt.

voorbeeld-perfecte-blogberichtZoals je kunt zien in dit voorbeeld dan zie je dat er genoeg witruimte is an allebei de zijkanten van de post, de titel en de eerste foto. Ook tussen de paragrafen en tekst binnen de post is aan witruimte gedacht. Dat zorgt er voor dat je alle informatie goed kunt oppakken, zonder dat je teveel afgeleid wordt.

Zorg dat de tekst leesbaar blijft

Je kunt je blogpost ook opsplitsen door subtitels, opsommingstekens en genummerde tekens te gebruiken. Ook vet gemarkeerde woorden kunnen voor een betere leeservaring zorgen.
Subkoppen hebben ook een SEO voordeel. Het is namelijk onderdeel van de manier waarop Google jouw pagina leest. Hier zit een hiërarchie in:

  • H1 (Titel)
  • H2 (Subkop)
  • H3
  • Etc.

Subkoppen moeten minimaal H2 hebben, dus dat kan ook H3 etc. zijn. H1 geeft namelijk aan dat het een titel is van een desbetreffende pagina. Dus daar mag (MOET) er maar één van zijn per pagina! Belangrijk om in die H.. zoekwoorden te benoemen.

Featured Image, ook wel uitgelichte afbeelding is de hoofdafbeelding van een blogbericht. Als je bijvoorbeeld een gedeeld blogbericht vanuit de website op Facebook ziet, dan is de afbeelding die je daar ziet de Featured Image. Deze illustreert altijd waar het blogartikel over gaat. Met deze afbeelding probeer je mensen te verleiden om het artikel te lezen.

Stap 4: Leads Genereren!

De volgende stap is voor het genereren van leads. Hier promoot je aanbiedingen in je blog. Naarmate je meer verkeer op je blogposts krijgt, vergroot dat de kans om leads te genereren. Dat kun je gebruiken in de vorm van pull-marketing, waar het principe bestaat dat je beter kunt geven dan nemen. Het doel hierbij is om mensen aan te trekken en allerlei inhoud te bieden waarin ze zich aan het verdiepen zijn.

Zorg er hier voor dat de Call-to-Action (CTA) de gebruikservaring niet verpest. Doel is en blijft om behulpzaam te zijn en niet te opdringerig. Misschien wil je wel een CTA in het begin van je blogbericht. Ergens logisch want er bestaat natuurlijk een kans dat de post niet helemaal gelezen wordt. Je zou dit kunnen testen of dit werkt voor jou. Misschien kan je iemand in je doelgroep vragen of diegene jou artikel kan lezen. Zo kun je vervolgens vragen welke CTA het beste werkt. Een andere manier hiervoor is door het gewoon te testen.

Voeg tenslotte altijd een CTA toe aan het einde van het bericht. Deze moet bijpassend bij je onderwerp zijn. Je bezoeker is er om iets van je blogpost te leren, dus geef iets waar diegene mee vooruit kan. In het geval van een eerder genoemd voorbeeld over de conversie verhogen op je website, zou een mooie weggever kunnen zijn: 10 conversie verhogende templates/design.

Nu de blogpost optimaliseren!

Wanneer zoekmachines je blog crawlt, lezen ze niet elk woord. In plaats van elk woord lezen, scannen ze bepaalde delen van het bericht, om zo te begrijpen waar je post over gaat en hoe betrouwbaar deze is. Om zoekmachines dan ook te helpen met wat je vertelt in je blogposts, is het van belang de pagina te optimaliseren op het long-tail zoekwoord. Dit heb je grotendeels al gedaan in de titel en inhoud van je artikel. Maar ook is het belangrijk deze in de URL, ALT-tag en META-description te verwerken.

URL-structuur

De URL van de blogpost moet het voor je bezoekers gemakkelijk maken om de structuur van je website te begrijpen. Zo kunnen ze de inhoud beter voorspellen. En dat is waar zoekmachines van houden.

Als er bijvoorbeeld een specifiek artikel is dat je wilt lezen, bijvoorbeeld over websites, dan geeft de URL structuur aan dat het een artikel is uit de sectie: “development”. De URL hoeft niet perse overeen te komen met de titel van het blog, maar moet er wel mee te maken hebben.

In dit voorbeeld werken de categorieën in het voordeel van de lezers en zoekmachines. Het laat je zien waarmee een artikel te maken heeft en daardoor ben je in staat gemakkelijk binnen de categorie heen browsen om zo vergelijkbare artikelen te lezen.

ALT-teksten

ALT-teksten van afbeeldingen helpen zoekmachines de afbeelding te begrijpen. Alhoewel zoekmachines afbeeldingen beter kunnen “lezen”, blijft de ALT-tag nog steeds belangrijk. Je vertelt in deze tekst wat er in de afbeelding staat. En daardoor kun jij bijvoorbeeld als je iets zoekt, jouw afbeelding zien in de afbeeldingen sectie van Google. Naast de ALT-tags, heb je ook nog de META-description. Hier geef je zoekmachines en lezers informatie over de inhoud van je blogpost. Idealiter is deze in 2020 tussen de 120 en 155 karakters lang. Zorg dat na het lezen van deze META-description lezers getriggerd worden om om je te klikken. Daarnaast is het belangrijk dat je hier ook je zoekwoord in verwerkt.

Interne en externe links

Niet geheel onbelangrijk is om relevante interne en externe links in je post op te nemen. Link waar nodig naar gerelateerde blogberichten of andere pagina’s binnen je website. Om beter gevonden te worden binnen zoekmachines is het belangrijk om het beste antwoord te geven op de intentie die een zoeker in de zoekmachine heeft. Een goede manier om dat te doen is via Topic Clusters en Pillar Pages. Zo maak je inhoud op basis van specifieke zoekwoorden, die ook weer aan elkaar zijn gelinkt. Op die manier krijg je een hogere autoriteit van zoekmachines.

Ga er mee aan de slag

Zorg er tot slot voor dat je het makkelijk maakt voor lezers om je blogartikelen te lezen. Als lezers je blogs interessant vinden, dan is er een grote kans dat zij deze delen met bijvoorbeeld social media kanalen. Vergeet Mobile First ook niet. Ruim ⅔ van de tijd die online wordt doorgebracht, is op mobiele apparaten. Als laatste tip wil ik meegeven dat het belangrijk is om consistent en regelmatig te posten. Probeer boven je concurrenten uit te blijven komen. Elke post is hier een mooie kans voor. Des te meer je waardevolle blogs post, hoe meer je blog zal groeien!