Home » Blog » Gebruiksvriendelijkheid » Tips om afbeeldingen te optimaliseren op je (WordPress) website

Tips om afbeeldingen te optimaliseren op je (WordPress) website

afbeelding-optimalisatie

Afbeeldingen op je website zijn erg belangrijk. Ze zeggen vaak veel meer dan tekst. Maar omdat sommige afbeeldingen niet zijn geoptimaliseerd en het lang duurt voordat ze zijn ingeladen, verlies je bezoekers.  Wanneer je je website door snelheids tools haalt, valt het op dat deze afbeeldingen vaak nog geoptimaliseerd kunnen worden. Hiermee kun je dan ook winst op de laadtijd behalen. Hoe je deze afbeeldingen het beste kunt optimaliseren, ga ik je in dit artikel uitleggen.

Bestandstypes van afbeeldingen

Afbeeldingen bestaan uit afmetingen en bestandsgroottes. De afmeting wordt berekend in het aantal pixels. De grootte wordt uitgedrukt in Kilobytes (Kb) of Megabytes (Mb). In een groter geheel, worden afbeeldingen beschreven in verschillende bestandstypes. De meest gebruikte zijn:

  • PNG’s: zijn foto’s (meestal) van hoge kwaliteit. Deze hebben ook een grotere bestandsgrootte.
  • JPG’s: zijn foto’s van (meestal) lagere kwaliteit. Ook zijn ze over het algemeen kleiner van formaat.

Verschillende manieren van afbeeldingen optimaliseren

Om afbeeldingen te optimaliseren, zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om dit handmatig te doen of er simpelweg een plugin voor te installeren. Laten we maar meteen beginnen met de moeilijkste variant.

TinyPNG

TinyPNG is een tool waarmee je afbeeldingen kunt verkleinen. Dit is eigenlijk een must voordat je afbeeldingen naar je website upload. Afbeeldingen die gecomprimeerd worden binnen TinyPNG, krijgen vergelijkbare kleuren welke al in de afbeeldingen zitten. Alleen worden deze dan in een efficiëntere kleurencombinatie weergegeven. Daarnaast wordt alle onnodige meta-data verwijderd. Dit resulteert in een bestandsgrootte besparing, meestal tot 70%. Dan kun je nagaan wat dat voor de laadtijd doet. Ook zie je bijna het verschil niet van de afbeelding voor en na.

Een nadeel wanneer je bestaande afbeeldingen gaat comprimeren met deze tool, is dat de bestandsnaam wordt gewijzigd. Indien er enige SEO-waarde aan de huidige afbeelding zat, is deze dan voorgoed weg. Na een tijdje hersteld dit zich wel weer, indien je dezelfde benaming, ALT-tag etc. gebruikt.

WordPress plugins die dit voor je verwezenlijken

Heb je geen zin om afbeeldingen handmatig aan te passen? Gelukkig dat er plugins bestaan die dit makkelijk voor je maken.

–       Smush

Smush is een handige tool dat uitermate geschikt is hiervoor. Het grote voordeel van Smush is de informatie over je afbeeldingen en hoeveel ruimte je hebt bespaard. Bovendien kun je naast optimaliseren, ook het formaat van afbeeldingen opnieuw instellen.

In de gratis versie kun je 50 afbeeldingen in bulk optimaliseren. Dus als je veel afbeeldingen hebt, kan dat ervoor zorgen dat je een paar keer op de knop moet drukken. Smush is gratis te gebruiken, mits je afbeeldingen onder de 1 Mb. wilt optimaliseren. Anders kun je altijd nog de Pro versie afnemen. Dat kost je $49 per maand.

–       Shortpixel

ShortPixel is de meest geavanceerde van de plugins. Deze plugin zorgt ook voor de beste optimalisaties. Binnen deze plugin zijn er drie verschillende modus: Lossy, Glossy en Lossless. Deze bieden alle verschillende resultaten. Bij het uploaden van een afbeelding in de Mediabibliotheek, krijg je gelijk de optie om het formaat van grote afbeeldingen te wijzigen en deze te comprimeren. Hierna krijg je direct te zien hoeveel ruimte je hebt bespaard.

Naast de bovengenoemde functies, bevat het ook nog een aantal andere functies, zoals:

  • PDF optimalisatie
  • Ondersteuning WebP (Nieuwe bestandsindeling aangeraden en gemaakt door Google)
  • CloudFlare integratie indien je een Content Delivery Netwerk gebruikt.

Maandelijks mag je 100 afbeeldingen optimaliseren. Heb je meer nodig? Dan is er een abonnement van $4,99. Daarin kun je 5000 afbeeldingen optimaliseren.

–       TinyPNG

TinyPNG is er ook als plugin vorm. Deze plugin comprimeert automatisch afbeeldingen die geüpload worden. Ook zijn er opties beschikbaar om bestaande afbeeldingen te optimaliseren. Hier zitten overigens geen beperkingen aan in bestandsgrootte.

De eerste 500 foto’s zijn gratis te comprimeren. Daarna betaal je $0,009 per afbeelding. Heb je een kleinere website, dan zal je waarschijnlijk onder de 500 zitten en kun je deze plugin dus kosteloos gebruiken.

Ga aan de slag met het optimaliseren van afbeeldingen!

Wist je dat 40% van bezoekers een website verlaten indien deze niet binnen 3 seconden geladen is? Met het optimaliseren van afbeeldingen kun je de laadtijd aanzienlijk verkorten. Als tip wil ik meegeven dat je voor het uploaden van een afbeelding, deze altijd door TinyPNG moet halen. Dat leidt in ons geval gemiddeld gezien tot een reductie van 70%. Daarnaast installeer een plugin die dit voor je doet en ook reeds bestaande afbeeldingen kan optimaliseren. Succes!

Menu