Home » RFID

RFID techniek inzetten voor meer efficiency

Wat is RFID? RFID is een techniek waarmee tags op afstand kunnen worden uitgelezen. Deze techniek is zich in de laatste jaren echt aan het ontwikkelen. Het is een perfecte oplossing om fysieke producten te combineren met techniek. Talloze bedrijfsprocessen zijn nog niet verrijkt met deze techniek, terwijl het deze bedrijfsprocessen juist kan versnellen en structureren.

Waar RFID voor te gebruiken?

Voorraadtelling

Asset Tracking

Productie Tracking

Automatisering

Toegangscontrole

Voorraadbeheer

RFID tag

RFID voor jouw sector

RFID zorg

RFID Zorg

  • Asset tracking
  • Voorraadbeheer
  • Product verificatie
  • Patiënt lokalisatie
  • Toegangscontrole
Meer info

Wat is RFID

Het is een vorm van automatische identificatie en gegevensverzameling. Het bestaat uit twee hoofdcomponenten: een tag en een lezer. De RFID-tag is een klein apparaatje dat informatie bevat en aan objecten kan worden bevestigd. De RFID-lezer communiceert met de tag via radiogolven en leest of schrijft informatie naar de tag. De twee hoofdcomponenten kunnen worden aangevuld met databeheer.

Hoe werkt RFID

RFID label RFID in magazijn & Logistiek RFID in Verhuur & Beheer RFID in de zorg RFID in Productie & Supply chain

RFID tag

Alle items zijn uitgerust met een tag of een label. Op deze tags of labels staat unieke informatie over het item. Hierdoor is ten alle tijden specifieke informatie over een item beschikbaar, en weet jij altijd wat het is.

RFID Lezer RFID in magazijn & Logistiek RFID in Verhuur & Beheer RFID in de zorg RFID in Productie & Supply chain

RFID lezers

Er zijn verschillende manieren om de label of tag te lezen. Ze kunnen gescand worden met een handheld, vaste of mobiele lezer. Ook kunnen lezers zich bevinden in de vloer of op het plafond.

RFID data beheer RFID in magazijn & Logistiek RFID in Verhuur & Beheer RFID in de zorg RFID in Productie & Supply chain

Databeheer

Als alles is gescand, worden alle gegevens overzichtelijk weergegeven via onze zelf ontwikkelde software.

Onze aanpak

Om goed van start te gaan plannen we eerst een oriënterend gesprek in. Tijdens dit gesprek brengen we jouw globale wensen in kaart. We geven je advies en voorbeelden over hoe wij dit gaan aanpakken. Na dit gesprek brengen wij een gepaste aanbieding uit die we graag modeling verder toelichten wanneer er vragen zijn.

RFID is helaas nog niet in alle gevallen plug-and-play. Daarom voeren we altijd eerst een Proof of Concept uit om er zeker van te zijn dat onze oplossing in de praktijk zal gaan werken. We passen de beoogde situatie zo aan, dat er met een relatief kleine inspanning zo dicht mogelijk tegen de realiteit aan getest kan worden.

Het is essentieel om vanaf het begin een solide strategie te bepalen. We organiseren een kick-off meeting waarin we je doelstellingen in kaart brengen en de processen identificeren die met RFID aangepakt zullen worden. Met deze RFID-blauwdruk kun je later in het proces controleren of je met de juiste zaken bezig bent en of je op de goede weg zit, of dat je mogelijk moet bijsturen.

Wij werken altijd eerst een concept uit. Dit is een samenhang van schetsen, flow-driagrammen en uitgebreide documentatie die de werking van de RFID toepassing demonstreert. Zo kunnen er belangrijke besluiten in de toepassing van RFID flexibel worden genomen. Dit maakt het bijsturen van structurele en functionele zaken eenvoudig.

Wanneer het concept staat gaan we aan de slag met de vormgeving van het wanneer dit een onderdeel is van de totaal oplossing. Verschillende schermen die uitgewerkt zijn tijdens het concept worden grafisch vormgegeven. Middels een in-browser demonstratie kan de vormgeving worden ervaren als een werkend product. Hierdoor kunnen er nog functionele beslissingen worden gemaakt.

Nadat het functionele gedeelte gereed is kan er gestart worden met de ontwikkeling. Wij maken gebruik van ‘agile’ softwareontwikkeling en voeren dit ‘test driven’ uit. Dit betekent dat technische eisen in kaart worden gebracht en worden verwerkt in user-stories. Voor deze user-stories worden verschillende test-cases uitgewerkt om te gebruiken tijdens de ontwikkeling. In sprints van twee weken worden de user-stories ingepland. Vaak ontstaan er nieuwe ideeën door voortschrijdend inzicht tijdens de ontwikkeling. Deze kunnen eenvoudig worden meegenomen doordat we ze in een volgende sprint kunnen inplannen.

Tijdens de ontwikkeling wordt de software uiteraard getest. Maar dit zal ook op locatie zelf moeten gebeuren. De RFID-toepassing wordt in deze fase op locatie uitvoerig getest en er worden eventueel nog aanpassingen doorgevoerd.

Zodra de ontwikkeling gereed is en de techniek staat, is het tijd om trainingen te geven die de RFID toepassing ondersteunt. Denk hierbij aan instructies aan het personeel of de eindgebruiker.

Nadat de RFID toepassing helemaal is getest en ingericht is hij gereed voor lancering. Alle hard- en software zal operatief zijn vanaf een afgesproken moment.

Na de ‘go live’ nemen wij het product in onderhoud. Dit betekent dat wij technische updates uitvoeren wanneer dit nodig is. Ook voeren we onderhoud uit op de server waar het product op staat om zo optimaal te blijven presteren. Naast onderhoud bieden wij ook uitgebreide ondersteuning. Aanpassingen en vragen kunnen eenvoudig via ons ticket systeem of telefonische support bij ons worden achtergelaten.

Voordelen van RFID

Tijdbesparend

Correcte inventaris

Minder administratie

Automatisering

Efficiënt

Geen menselijke fouten

Kostenbesparend

Lokalisatie

Een greep uit onze klanten