Home » Blog » RFID » Hoe kun je RFID toepassen in de Supply Chain?

Hoe kun je RFID toepassen in de Supply Chain?

RFID-Supply-chain

De opvolger van de streepjescode is RFID.  Radio Frequency Identification is een manier om via radiosignalen een item te identificeren. Via zogeheten RFID-tags kan de informatie die zo’n tag bevat worden uitgelezen met een scanner. Dat maakt RFID relevant voor bedrijven die met voorraden werken. Je kunt zo’n tag bijvoorbeeld koppelen aan een EAN-code. Op die manier weet je welk product het is.

Waar kan RFID in worden toegepast?

RFID kan in veel sectoren worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan productie, logistieke en retail bedrijven. In elke sector kan het andere doeleinden hebben. Denk hierbij aan:

  • Controleren goederen ontvangst
  • Voorraadbeheer
  • Traceren van beweging binnen opslag
  • Controleren van zendingen
  • Voorraadtelling
  • Picking validatie
  • Efficiëntere orderpicking

Toch wordt RFID niet veel gebruikt in de Supply Chain. Onder andere in de retailbranche, zijn Benetton, Suitsupply, Zara, Van Tilburg Mode en Only for Men wel gebruikers van RFID. Voordelen voor deze bedrijven is dat het mogelijk maakt in real-time de voorraad in te zien en te communiceren met een magazijn of leverancier om zo optimaal mogelijk voorraden aan te vullen. Dat resulteert uiteindelijk in dat de voorraad exact weergeven wordt en op die manier wordt er minder nee verkocht.

Een leuk project die wij hebben mogen realiseren was voor Apollo Vredestein. Zij zijn bandenproducent en produceren jaarlijks gemiddeld 6 miljoen banden. Om de goederenbeweging efficiënt te monitoren, wilden zij graag RFID in hun banden. Daardoor kunnen zij heel efficiënt hun goederen traceren binnen de opslag en uitgaande goederen naar hun klanten.

Zo zie je maar dat eigenlijk in elke branche RFID wel gebruikt kan worden, zolang er voorraad aan te pas komt.

Waarom RFID toepassen in de Supply Chain?

Het grootste probleem waar de Supply Chain last van heeft is last van fouten. Dat kan bijvoorbeeld leiden dat een vrachtwagen een lading achterlaat of op de verkeerde afleverlocatie aflevert. Er kunnen daarvoor heel veel redenen zijn waarom dat zo is, maar meestal zijn dit toch menselijke fouten. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een handmatige inspectie en controle door mensen in een magazijn zijn. Veel systemen werken nog met handmatige checklist en tabellen. Doordat het handmatig is, is het erg gevoelig voor fouten.

RFID kan daarmee helpen. Zo kun je bijvoorbeeld in combinatie met een maatwerksysteem zodra een bestelling binnenkomt in een warehouse, dit gemakkelijk scannen met een reader. Vervolgens zal deze scanner informatie doorgeven aan een ERP-systeem en deze updaten.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je in een magazijn product A wilt hebben. Middels een scanner controleer je loop je door het magazijn. Binnen 8 meter is het mogelijk om producten te identificeren. Op die manier verhoog je de nauwkeurigheid, efficiëntie en verantwoording.

Handig dat RFID

Werk je dus met voorraden, maar worden er nog veel fouten gemaakt? Dan kan het relevant zijn voor je bedrijf om RFID toe te passen in jouw Supply Chain. Middels RFID kun je 100% inzicht krijgen in voorraden. Dat verhoogt de nauwkeurigheid, efficiëntie en verantwoording. Zo’n RFID-tag die geplaatst wordt in een product, heeft maar een grootte bij een paar millimeter. Dat maakt het mogelijk dat het in vrijwel elk product kan worden geplaatst, zonder dat het ruimte in beslag neemt en/of zichtbaar is.

Benieuwd naar de mogelijkheden van RFID voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op!