Home » Blog » RFID » Hoe RFID te gebruiken?

Hoe RFID te gebruiken?

RFID basics
Binnen SQUARE Concepts merken we dat de vraag naar RFID (Radio Frequency Identification) technologie binnen organisaties steeds meer stijgt. Maar wat is RFID? En hoe kun je RFID gebruiken? Met dit artikel nemen we je graag mee in wat basiszaken over RFID.
Wat is RFID?

RFID staat voor Radio Frequency Identification, een technologie die wordt gebruikt om objecten te identificeren en te volgen met behulp van radiogolven. RFID-tags bestaan ​​uit een kleine chip en een antenne. De tags kunnen worden bevestigd aan, of ingebed, in objecten zoals producten, activa of zelfs levende wezens.

Om RFID correct te gebruiken, moet je eerst begrijpen hoe het werkt. Een RFID-systeem bestaat uit een lezer of scanner die radiogolven uitzendt en een RFID-tag die de golven ontvangt en een unieke identificatie of gegevens terugstuurt. De lezer kan de gegevens vervolgens verwerken en gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals voorraadbeheer, toegangscontrole of tracking. 

De afstand die een RFID-reader kan scannen hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de RFID-reader, de frequentie van de RFID-signalen en het type RFID-tag dat wordt gebruikt. Over het algemeen kunnen passieve RFID-tags, die geen energiebron bevatten en afhankelijk zijn van het signaal van de RFID-reader, op een afstand van enkele centimeters tot ongeveer 18 meter  worden gelezen, afhankelijk van de omgevingsfactoren en het type tag. Actieve RFID-tags, die een eigen batterij hebben en zelf een signaal uitzenden, kunnen op veel grotere afstanden worden gelezen, vaak tot tientallen meters of meer. Uiteindelijk is de maximale leesafstand van een RFID-tag afhankelijk van de specifieke omstandigheden en vereisten van het gebruik van RFID.

Om RFID te gebruiken heb je een RFID-systeem nodig, dat uit verschillende componenten bestaat:
  1.  RFID-tags: Dit zijn kleine elektronische labels die een microchip en een antenne bevatten. De tag communiceert met een RFID-reader met behulp van radiogolven.
  2. RFID-readers: Dit zijn apparaten die radiogolven naar de RFID-tag verzenden en informatie ontvangen van de tag. De reader stand-alone of in de hand worden gehouden en kan worden aangesloten op een computer of netwerk. 
  3. RFID-software: Dit is de software die de door de RFID-oplossing verzamelde gegevens beheert en analyseert. De software kan worden gebruikt om inventaris bij te houden, activa te bewaken of gegevens te verzamelen voor analyse.
Dit zijn de basisstappen voor het gebruik van RFID:
  1. Bevestig een RFID-tag aan het object dat je wilt volgen: De tag kan aan het object worden bevestigd met behulp van lijm of door deze in het object in te bedden.
  2. Gebruik een RFID-reader: De reader moet worden gebruikt op een locatie waar hij kan communiceren met de RFID-tag. Afhankelijk van de toepassing kunnen er mogelijk meerdere readers gebruikt worden.
  3. Configureer het RFID-systeem: het RFID-systeem configureren is noodzakelijk om de gegevens te verzamelen die je wilt volgen. Dit kan het opzetten van gegevensvelden, het definiëren van workflows of het maken van waarschuwingen inhouden.
  4. Test het RFID-systeem: Voordat het RFID-systeem in een productieomgeving wordt gebruikt zal het getest dienen te worden om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Mogelijk zal de configuratie van de reader of de RFID-tags aangepast moeten worden om prestaties te verbeteren.
  5. Gegevens verzamelen en analyseren: Zodra het RFID-systeem actief is, kan je gegevens verzamelen over de objecten die je volgt. Je kan hierbij de RFID-software gebruiken om de gegevens te analyseren en inzicht te krijgen in de activiteiten.

Over het algemeen kan RFID een krachtig hulpmiddel zijn voor bedrijven en organisaties om hun activiteiten te verbeteren en inzicht te krijgen in hun processen. Door te begrijpen hoe je RFID correct gebruikt en best practices te volgen, kan ervoor gezorgd worden dat jouw organisatie het meeste uit deze technologie haalt.

Meer te weten komen over hoe RFID jouw bedrijfsprocessen kan verbeteren? Neem dan een kijkje op onze expertise pagina en vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek of meer informatie aan!