Home » Blog » Algemeen » Belangrijkste punten van de Google I/O’19 deel 2: Android Q

Belangrijkste punten van de Google I/O’19 deel 2: Android Q

Google I/O deel 2

Tijdens de Google I/O’19 introduceert Google net als elk ander jaar de nieuwste versie van Android. De versie die straks uit gaat komen heet Android Q. De drie punten waarop Google in deze versie op focust zijn; Innovatie, Beveiliging & Privacy en Digital Wellbeing.

Innovatie van Android Q

Met de nieuwe versie van Android komen er een aantal innovaties om te hoek kijken. Zo biedt deze versie native support voor 5G, een dark thema, on-device learning, foldable support en de mogelijkheid voor smart reply met smart actions. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meteen Google Maps openen als iemand een bericht stuurt met een adres erin. Of je kunt meteen reageren door op een van de opties te klikken.

Beveiliging & Privacy van Android Q

Jouw privacy en de beveiliging van jouw gegevens heeft Android altijd hoog in het vaandel staan. Hierdoor zijn er bij Android Q meer functies bijgekomen om te zorgen dat jij veilig bent en dat jouw privacy niet wordt geschonden. Zo zal het mogelijk zijn om je instellingen voor Locaties, Advertenties en Activiteiten aan te passen aan jou wensen.

Hetgeen waar Google de meeste mogelijkheden aan toegevoegd heeft is Locaties. Nu zal je een reminder notificatie ontvangen zodra een app gebruikt maakt van jouw locatie. Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid om de app toegang te geven tot jouw locatie zodra jij er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Om te zorgen dat alles veilig blijft, heeft Google de manier van updaten veranderd. De structuur van alle updates worden aangepast naar componenten, in plaats van een heel systeem. Dit kun je zien als een app update. Hierdoor kun je sneller en gemakkelijker een update uitvoeren voor een van deze componenten. Het mooiste aan deze verandering is dat je jouw apparaat niet helemaal opnieuw hoeft op te starten na een update, zoals dat nu wel het geval is.

Digital Wellbeing van Android Q

Voor het “Digitaal Welzijn” heeft Google een nieuwe mode toegevoegd genaamd “Focus”. Je kunt deze functie vergelijken met de “niet storen” functie op Apple apparaten. Bij deze mode kun je een lijst toevoegen om te zorgen dat je niet gestoord kunt worden tijdens de Focus Mode. Dat kan dus goed van pas komen als je aan het werk bent of als je nodig moet studeren voor je examens. Deze mode zal rond aankomende Herfst voor Android Q en Android P beschikbaar zijn.

Natuurlijk heeft Android Q nog meer te bieden. Dit zijn vooral functies waar jij als ouder gebruik van kunt maken. Met behulp van Parental Link kun je de telefoon van jouw kind bijhouden. Het is mogelijk om te zien welke apps zij willen downloaden en te kiezen of ze dat mogen of niet. Daarnaast kun je zien hoeveel tijd ze spenderen aan een app. Mocht jij vinden dat zij te veel tijd spenderen aan een bepaalde app, dan kun je een timer instellen voor hoeveel tijd zij dagelijks gebruik mogen maken hiervan.

Wanneer kun je Android Q verwachten?

Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer Android Q beschikbaar is. Echter is er wel een beta versie beschikbaar sinds 13 mei 2019 voor een aantal smartphones. Als je graag wilt weten of deze beta beschikbaar is voor jouw smartphone, dan kun je naar de overzichtpagina voor beschikbare Android Q Beta smartphones gaan. Indien jouw telefoon hier bij staat, dan kun je klikken op GET THE BETA. Niet alleen voor gebruikers heeft dit voordelen, maar ook voor developers. Zo kunnen zij kijken naar de nieuwe features en gaan na denken over wat ze er mee kunnen doen. Dit maakt mogelijk dat er na de final update vaak al nieuwe versies van jouw favoriete apps zijn.

Menu