Home » Blog » Algemeen » Hoe verbeter je de leesbaarheid van je tekst?

Hoe verbeter je de leesbaarheid van je tekst?

leesbaarheid-tekst-vergroten

Teksten op je website zijn erg belangrijk. Ze kunnen doorslaggevend zijn om tot die ene conversie te leiden. Uit onderzoek van Nielsen Norman Group is gebleken dat slechts 16% een tekst woord-voor woord leest. Dat betekent dat de overige 84% tekst scant. Deze overige bezoekers beslist dus binnen een aantal seconde of de tekst relevant is en mogelijk verder wordt gelezen. Zorg er daarom voor dat je tekst overzichtelijk en goed leesbaar is. In dit artikel geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten om de leesbaarheid van je tekst te verbeteren.

Wat is leesbaarheid?

Allereerst moeten we weten wat de betekenis van leesbaarheid is. Bij leesbaarheid gaat het om het communiceren van ideeën of andere uitingen op de meest duidelijke en meest toegankelijke manier. Wanneer je zorgt dat de leesbaarheid goed is, vergroot dat de kans dat je doelgroep de inhoud daadwerkelijk leest en er interactie mee heeft.  Gelukkig zijn er een aantal manieren om de leesbaarheid van je teksten te verbeteren.

1. Gebruik korte en makkelijk te begrijpen woorden

Hoe meer lettergrepen woorden hebben, des te moeilijker deze te lezen zijn. Gebruik bijvoorbeeld niet een 4 lettergreep woord, als je ook een 2 lettergreep woord kunt gebruiken dat veel beter te begrijpen is.

Ook heeft niet iedereen dezelfde woordenschat als jij hebt. Gebruik je dus moeilijk te begrijpen woorden in je teksten? Zorg dat je daarvoor woorden gebruikt die makkelijker te begrijpen zijn. Een handige tool om een synoniem te vinden voor een bepaald woord, is synoniemen.net.

2. Verkort je zinnen

Samengestelde zinnen verminderen de leesbaarheid. Zorg er dus voor dat je zinnen kort houdt. Heb je nog steeds lange zinnen? Probeer ze op te splitsen in korte zinnen.

3. Vermijd jargon

Jargon is taal die binnen een vakgebied of groep mensen wordt gebruikt. Denk hierbij aan lastige termen die voor een buitenstaander haast onbegrijpelijk zijn. Soms zie ik op een websites woorden staan,  waar ik totaal geen benul van. Houd dus rekening met het publiek waar je voor schrijft.

4. Gebruik een leesbaar lettertype

Mooie teksten zijn niet altijd leesbaar. Misschien ben je geneigd om een “mooi” lettertype te gebruiken, maar niet altijd zorgen deze voor een goede leesbaarheid.  Ook valt vaak de grootte van lettertype op.  Geadviseerd wordt om minimaal 14 pixels te gebruiken.

Een handige tool waarmee je mooie lettertypes kunt ontdekken is Google Fonts. Het is een bibliotheek met gratis lettertypes die je kunt gebruiken. Je kunt hierin tekst invullen om te zien hoe deze wordt weergegeven.  Ook is er een mooie Analytics sectie te vinden. Hierdoor weet je wat de meest gebruikte lettertypes zijn.

5. Gebruik tussenkopjes

Tussenkopjes geven een bezoeker overzicht om te zien waar een alinea over gaat. Het maakt dat je een sub-onderwerp van een tekst herkent. Als je dus een hele lap tekst hebt, kan een bezoeker op de juiste plaats ‘inspringen’ door alleen de tussenkopjes te lezen.

6. Gebruik opsommingen

  • Gebruik opsommingen in je tekst.
  • Deze zorgen ervoor dat in zo weinig mogelijk woorden zo veel mogelijk gezegd wordt.
  • Opsommingen zijn makkelijk te scannen.

7. Laat belangrijke woorden opvallen

Belangrijke woorden kun je bijvoorbeeld vet of cursief maken. Zo zorg je ervoor dat woorden opvallen. Belangrijk om te weten dat je dit wel met mate moet gebruiken. Anders krijgen bezoekers een overkill aan info en is het effect weg. En dat is niet iets wat je wilt.

Extra – gebruik je de Yoast SEO-plugin?

Deze SEO plugin biedt een handige tool aan waarmee tekst automatisch wordt geanalyseerd. Deze wordt gemeten middels het Flesch Reading Ease. Dit is een wiskundige formule die het gemiddeld aantal lettergrepen per woord en het gemiddeld aantal woorden per zin telt. De resultaten verschijnen als een score van 1 tot 100, waarbij 1 het moeilijkst te lezen is en 100 het gemakkelijkst. Over het algemeen wil je een score zien tussen 60 en 70.

Een tip hierbij: neem dit niet te letterlijk. De praktijk leert dat je ook goed kunt scoren met tekst, zonder dat deze groen is. Het geeft echter wel goede handvaten waar je je aan vast kunt houden.

Zorg voor overzicht en rust

Met bovenstaande tips kun je aan de slag om je teksten beter leesbaar te maken. Kort gezegd komen alle punten op twee dingen neer: zorg voor overzicht en rust.

Hier een korte samenvatting:

  • Gebruik korte en makkelijk te begrijpen woorden
  • Verkort je zinnen
  • Vermijd jargon
  • Gebruik een leesbaar lettertype, tussenkopjes en opsommingen
  • Zorg dat belangrijke woorden opvallen!

Succes met het verbeteren van de leesbaarheid van jouw tekst!

Menu