Home » Blog » Development » Hoe maak je een succesvolle blogstrategie?

Hoe maak je een succesvolle blogstrategie?

succesvolle-blogstrategie

Bloggen is voor veel marketeers een belangrijk aspect in hun online strategie. In de afgelopen 10 jaar hebben bedrijven hun inkomsten, merkbekendheid en conversies verhoogd door waardevolle content te produceren. In een vorig artikel hebben wij je uitgelegd hoe je een succesvol blog kunt schrijven. Als je hier graag verder mee wilt gaan, dan kan een blogstrategie erg nuttig zijn. Hoe je zo’n dergelijke strategie opstelt, ga ik je in dit artikel uitleggen.

1. Wat is het doel van je blogstrategie?

Zoals bij elke soort werkzaamheden, is het belangrijk om vooraf doelen te formuleren. Bij blogs gaat het erom: wat wil je graag bereiken? Je bepaalt van te voren waar je blog over gaat, maar dat is waarschijnlijk niet het doel ervan. Kijk hier naar het grotere plaatje. Waarom bestaat dit blog? Deze vraag moet je kunnen beantwoorden in maximaal twee zinnen.

2. Schrijf altijd voor de lezer (doelgroep)

Voordat je begint met je blogstrategie, is het belangrijk om in kaart te brengen voor wie je dit gaat schrijven. Er moet natuurlijk een doelgroep voor zijn die de artikelen zouden kunnen gaan lezen. Dit kun je in de vorm van een Persona doen. Dat is een fictieve beschrijving van je “ideale” klant. Elke keer zodra je een nieuw blogartikel gaat maken, moet je deze refereren aan de persona’s.

Nu je rekening houdt met de persona’s, heb je alles in huis om goede content te produceren die aansluit op de wensen, behoeftes en wellicht pijnpunten van je doelgroep. Dit helpt om jouw blog leads en conversies op te leveren. Je maakt zo inzichtelijk waarom zij je product/diensten nodig hebben.

3. Lees regelmatig blogs van andere bedrijven

Blogs van andere mensen/bedrijven kunnen je inzicht geven over wat er speelt in het dagelijks leven. Voor actuele onderwerpen die spelen, gebruik ik zelf Feedly. Dit is een feedreader voor RSS- en Atom-feeds. Hier kun je jezelf op verschillende kanalen abonneren om zo op de hoogte te blijven van het nieuws. Ook kunnen concurrenten hier jou tot relevante inzichten laten komen. Zo kun je zien wat er op het moment speelt in jouw branche.

Een idee hier is om een lijst van 5 tot 10 concurrenten te maken, waarop je een content audit gaat doen. Zo kun je voor jezelf de conclusie trekken over wat ze delen, wat voor soort technieken ze gebruiken en hoe dit wordt toegepast in hun strategie. Ook kun je zo zien in bijvoorbeeld wat voor zoekwoorden ze gebruiken. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen wat voor jou het beste voelt en wat wel of niet werkt.

4. Gebruik SEO voor je blogstrategie

Je wilt natuurlijk dat je blog goed gevonden wordt. Het kost relatief veel tijd om te werken aan je blogstrategie, dus de strategie moet wel zijn vruchten afwerpen. Om goed gevonden te worden, is het belangrijk om je te verdiepen in SEO. Ten eerste zorg ervoor dat je website technisch in orde is. Ten tweede, voer een zoekwoordonderzoek uit. Dat kun je het beste doen door verschillende zoekwoordgroepen te maken. Daaronder hang je long-tail zoekwoorden. Ook kunnen de tools Answer the Public en Uber Suggest handig zijn. Zij geven jou mogelijk relevante content ideeën. Daarnaast is het van belang, zoals in het vorige artikel uitgelegd, om aan Google een duidelijke hiërarchie te laten zien. Dat doe je door de zogenoemde H-tags, waar je dus ook weer je zoekwoorden benoemd waarop je focust met het blogbericht:

  • H1 – titel
  • H2 – tussenkop (paragraaf)
  • H3 – tussenkop (sub-paragraaf)

5. Waar ga je je blogs plaatsen?

Nu is het belangrijk om te gaan beslissen waar je je blogs op gaat plaatsen. Op je website ga je dit waarschijnlijk al plaatsen. Daarnaast zijn er nog verschillende locaties waar je je blogs op kunt plaatsen. Op LinkedIn is er bijvoorbeeld een speciale sectie ingericht, waar je deze op kunt plaatsen. Gastbloggen is een andere optie. Daar plaats je een blog op website van iemand anders. Belangrijk om hier door te linken naar je eigen website, dat kan ten goede komen voor je ranking. Dit is een vorm van linkbuilding, waar je aan Google aangeeft dat je relevante content hebt. Ook een idee is om hier vanaf je social media accounts naartoe te linken. Zo kun je je eerste bezoekers al vrij snel krijgen!

6. Houd je blogs up-to-date

Stel je eens voor dat je twee jaar geleden een blog artikel hebt geschreven over bijvoorbeeld een regelgeving. Afgelopen jaar is die regelgeving veranderd, maar dat heb je nog niet verwerkt in dat ene artikel waar die wetgeving in voorkomt. Belangrijk is om dit aan te passen, want in de ogen van bezoekers voorzie je hen niet van de recentste informatie. Ik heb nu het voorbeeld gebruikt van een verouderde regelgeving, maar denk hierbij ook aan infographics, voorbeelden, onderzoeken etc.

Voor Google heb je waarschijnlijk met oudere artikelen al aardig wat waarde opgebouwd. Als je een nieuw artikel maakt, kost het nu eenmaal tijd voor deze gaat ranken. Als je nu dus zo’n ouder blogbericht aanpast en up-to-date maakt, dan wordt je hier waarschijnlijk beter door gevonden. In de ogen van Google ben je dan ook nog eens relevant bezig. Zij houden ervan dat je regelmatig je content updated.

Resultaten behalen met een effectieve blogstrategie

Blog berichten kunnen heel veel invloed hebben om potentiële klanten te bereiken. Met een artikel kun je hun pijnpunten wegnemen en uitdagingen oplossen. Je bezoekers zullen waarschijnlijk vragen hebben over je producten en diensten, daar kun je dus goed op in spelen door hier een nieuw blogbericht over te maken. Blogs zijn een mooie manier om betrouwbaarheid en expertise uit te stralen. Jij bent ten slotte een expert in jou vakgebied en kunt hier heel veel over vertellen tegen potentiële klanten. Dus zorg ervoor dat je vertrouwen opbouwt bij jouw doelgroep. Begin met doelen opstellen en analyseer regelmatig de resultaten die er behaald zijn. Heel veel succes met je strategie!

Menu