Home » Blog » Algemeen » Hoe vind je de beste afbeeldingen voor op je website?

Hoe vind je de beste afbeeldingen voor op je website?

afbeeldingen-voor-op-je-website

Afbeeldingen zijn erg belangrijk op je website. Ze kunnen een website maken of breken. Door goede foto’s te laten zien, geef je klanten een goede indruk van je bedrijf. Ken je het gezegde: “foto’s zeggen meer dan duizend woorden” al? Belangrijk om foto’s te kiezen die goed bij je doelgroep passen.

Maar waar kun je deze foto’s vinden en waar moeten ze aan voldoen? In dit artikel neem ik je mee met hoe je de beste afbeeldingen voor je website kunt kiezen en licht ik verschillende mogelijkheden uit.

Waar moet je op letten wanneer je foto’s gaat uitkiezen voor je website?

1. Kwaliteit

Kwaliteit van foto’s is erg belangrijk. Als er bijvoorbeeld een foto op staat die erg onduidelijk is, zullen bezoekers waarschijnlijk afhaken. Het ziet er namelijk niet erg professioneel uit. Kies daarom voor foto’s die er goed uit zien en toch nog enige kwaliteit hebben.

2. Formaat

Ook met het formaat moet je rekening houden. Over het algemeen bestaat een computerscherm uit een aantal pixels. Een scherm is bv. 1920 pixels. Afbeeldingen hebben ook een bepaalde grootte. Afhankelijk van de afbeeldingsblokken op je website, dienen deze in de juiste grootte te worden geüpload. Dat ligt meestal aan het thema of de instellingen die je gebruikt.

Bijvoorbeeld voor een uitgelichte afbeelding is de afmeting 365×1200. Maar daarentegen voor een kleinere foto naast een tekst is 350×350 prima.

3. Persoonlijkheid

De behoefte aan persoonlijk contact is een trend die je niet over het hoofd mag zien. Als je je website persoonlijker wilt maken, kun je ervoor kiezen om teamfoto’s of foto’s van individuele medewerkers te gebruiken. Hierdoor voelen bezoekers zich mogelijk meer verbonden.

Verschillende opties om de beste afbeeldingen te vinden

Er zijn verschillende mogelijkheden als het om foto’s gaat. Houdt van tevoren rekening mee dat mensen graag naar mensen willen kijken. Tegenwoordig is alles veel persoonlijker geworden dan dat 10 jaar geleden was.

Een belangrijke tip om gelijk mee te geven: gebruik geen foto’s omdat het moét. Het is belangrijk dat afbeeldingen iets toevoegen aan je website. Dus hebben de foto’s geen betekenis? Laat ze dan achterwege. Des te meer afbeeldingen je op je website hebt, hoe meer tijd het kost om deze in te laden.

Ook is het ook belangrijk te letten op auteursrecht. Niet altijd mag je foto’s rechtenvrij gebruiken.  Indien je dit wel doet zonder toestemming, loop je de kans dat je een boete te krijgen.

1. Je maakt zelf foto’s

Zelf foto’s maken is waarschijnlijk het meest kosteneffectief. Je kunt hier zelf bepalen wat je wilt. Het maken van goede foto’s blijkt vaak toch een lastige opgave.

Wanneer je foto’s met je telefoon maakt, zijn deze niet altijd geschikt voor het gebruik op websites. Alhoewel tegenwoordig de camera’s van mobiele telefoons een stuk beter zijn, kan het toch soms zijn dat ze bij plaatsing op de website niet helemaal scherp blijken te zijn.

2. Je besteed het uit

Een andere mogelijkheid is het om foto’s en illustraties maken uit te besteden. Optie een is om een fotograaf in te huren. Wanneer je een professionele fotograaf inhuurt, ben je vrijwel altijd verzekerd van kwaliteitsfoto’s. Fotografen beoefenen hun vak dagelijks uit, dus zij hebben verstand van hoe je leuke foto’s kunt maken. Het is alleen prijziger vergeleken met de alternatieven. Ook zou je de fotograaf voorbeelden kunnen sturen van wat je graag wilt. Over een goede foto is nagedacht. Je zult het terug zien in de kwaliteit die je site uitstraalt.

Je kunt ook een freelancer inhuren via daarvoor bestemde sites.Kijk eens op freelancer.nl, hoofdkraan.nl en opdrachten.nl, waar je tegen relatief lage kosten foto’s en illustraties kunt laten maken. Plaats je opdracht en wens en je krijgt binnen no-time een offerte.

Voordelen om foto’s en illustraties uit te uitbesteden zijn dat je geen zorgen hoeft te maken over auteursrecht of concurrenten die dezelfde foto’s gebruiken. In dit opzicht heb je dan wel een concurrerend voordeel.

3. Je gebruikt stockfoto’s

Stockfoto’s zijn foto’s die je (meestal) rechten vrij en gratis kunt gebruiken. Regelmatig maak ik zelf ook gebruik van stockfoto’s. Bijvoorbeeld als uitgelichte afbeelding bij een blogpost. Er is een ruime keuze aan foto’s die je kunt kiezen. Nadelen van stockfoto’s zijn dat je concurrenten ze ook kunnen gebruiken, ze niet persoonlijk – en onderscheidend genoeg zijn.

Er zijn verschillende websites waar je stockfoto’s kunt vinden. De meest bekende zijn:

Let er wel even op wat de voorwaarden zijn van deze websites. In sommige gevallen moet je namelijk de auteur benoemen.

4. Je gebruikt vectorbestanden

Vectorbestanden zijn vrij nieuw. Het zijn grafische afbeeldingen van goede kwaliteit. Daarbij zijn ze erg aantrekkelijk en kunnen ze de tekst goed versterken. Een voorbeeld van een vector zie je hiernaast.voorbeeld vector

Er zijn verschillende websites waar je vectors kunt downloaden:

Bij deze websites is het ook van belang dat je goed kijkt naar wat de voorwaarden zijn. Het zou namelijk vervelend zijn als je een boete krijgt door mijn tips.

Tip: gebruik TinyPNG

Gebruik altijd TinyPNG voordat je afbeeldingen naar je website upload. Door foto’s te uploaden naar TinyPNG zorg je ervoor dat deze gecomprimeerd worden. Daardoor worden bepaalde elementen van een foto weggehaald, zodat een foto minder KB’s of MB’s bevat. En… dat komt de laadtijd ten goede.

Het kan ook zijn dat je site gebruik maakt van een plugin die dit automatisch voor je regelt. Dan hoef je je om deze tip niet zo druk te maken.

Ga aan de slag met afbeeldingen; succes en maak er iets moois van!

Menu