Home » Blog » Algemeen » Wat is cache en waarom zou je het moeten inzetten?

Wat is cache en waarom zou je het moeten inzetten?

Doen jou pagina’s er lang over om ingeladen te worden? Merk je dat pagina’s een hoog bouncepercentage hebben of zitten bezoekers maar een korte tijd op een pagina? Wellicht dat jouw website traag is. Een veelgebruikte manier om websites sneller te maken is door het gebruik van een cache. Maar wat is cache en waarom zou je het moeten inzetten?

Wat is Cache?

Er is in een voorgaand artikel gesproken over hoe je de snelheid van een WordPress website optimaliseert. Hier is cache kort beschreven. Een CMS-systeem, zoals WordPress maakt een dynamische versie van de code van een pagina. Zodra een pagina opnieuw wordt ingeladen, wordt deze helemaal vanuit de database gehaald. Stel er is in die tijd een wijziging in de pagina gemaakt, dan is deze direct zichtbaar op de voorkant van een website. Al dit inladen kost tijd en dat is waar Cache om de hoek komt kijken.

Met Cache wordt er in feite een statische versie van je pagina “opgeslagen”, zodat bij de volgende keer dat een bezoeker een website bezoekt, deze al is ingeladen. Hierdoor hoeft er geen nieuwe connectie gemaakt te worden met de database. En dat kan aanzienlijk in laadtijd schelen. Stel dat de Cache niet wordt geleegd, dan zijn tussentijdse wijzingen niet te zien aan de voorkant van de website.

Soorten Cache

Er zijn twee soorten cache waar ik het over wil hebben. Dit zijn:

1. Browser Cache

Wanneer er een pagina wordt ingeladen, wordt er gezocht naar allerlei elementen zoals JavaScript, CSS en afbeeldingen. Als het ware worden deze elementen gedownload en  op een tijdelijke opslagplaats opgeslagen. Dat is bijvoorbeeld op je iPhone in Safari zo, net als op je computer met Google Chrome. In Google Chrome valt dat te zien aan het pijltje dat naar beneden wijst.

Wanneer een website bijvoorbeeld dezelfde elementen heeft, kijkt een browser eerst in de tijdelijke cache map of er al elementen gedownload zijn. Op die manier hoeft een zelfde bestand niet vaker gedownload te worden en kan dit aanzienlijk in tijd schelen.

2. Server Cache

Een tegenhanger van Browser Cache is Server Cache. Het werkt in grote lijnen hetzelfde als bij browser caching. Echter worden hier elementen niet opgeslagen op het device van de bezoeker, maar op de server. Er is daar een bepaalde map waarin deze bestanden zijn opgeslagen. De eerstvolgende bezoeker nadat een pagina “gecached” is en die desbetreffende pagina bezoekt, krijgt precies dezelfde pagina getoond.

Legen van de Cache

Maar nu….. je hebt cache op je website en er is een aanpassing gedaan. Na het opslaan van de pagina zijn de wijzigingen niet zichtbaar aan de voorkant van de website. Het is een veelvoorkomend probleem. Door het gebruik van Cache, is er voorheen al een pagina “opgeslagen” op de server. Gelukkig dat dit makkelijk op te lossen is door de oude cache te legen, zodat er een nieuwe versie van pagina’s wordt opgeslagen op de server.

2 redenen om cache te gebruiken

1. Website wordt sneller – doordat er minder server verzoeken worden gemaakt, worden pagina’s sneller ingeladen.

2. De usability wordt beter – doordat de laadtijd wordt verkort, wordt het aangenamer om op een website rond te surfen. Blijf jij wachten op een pagina die er lang over doet om in te laden?

4. WordPress plugins die dit voor je kunnen realiseren

Er zijn een hoop plugins die dit voor je kunnen realiseren. Elke plugin kan een andere invloed hebben op de snelheid. Het beste kom je hierachter door gewoon te testen. De meest gebruikte caching plugins zijn:

1. WP Fastest Cache (gratis en betaald)

Deze plugin is gemakkelijk in te stellen zonder veel technische kennis. De gratis versie biedt mogelijkheden voor desktop caching, kleiner maken van HTML, comprimeren van JavaScript en CSS, browser caching en GZIP compressie.

In de betaalde versie zijn er veel meer mogelijkheden. Zo kan er mobiele cache, widget cache, kleineren van JavaScript, optimaliseren van afbeeldingen en Lazy Load ingeschakeld worden.

2. W3 Total Cache (gratis)

Dit is een plugin met meer dan 1 miljoen installaties. Helaas is bij deze plugin iets meer technische kennis nodig, omdat het complexer in elkaar steekt vergeleken met andere cache plugins. Deze plugin biedt de mogelijkheid voor pagina cache, minyfing, database cache, object cache, browser cache en CDN (content delivery network).

3. WP Super Cache (gratis)

Deze plugin heeft meer dan 2 miljoen actieve installaties. Het biedt 3 verschillende instellingen hoe cache ingesteld kan worden. De moeilijkste instelling stelt ontwikkelaars in staat cache te gebruiken door aanpassingen in het .htaccess bestand te maken. Hierdoor kan de plugin naar wens ingesteld worden.

Verder bevat het de standaard functionaliteiten, zoals pagina cache, minifying, database cache, object cache, browser cache en CDN (content delivery network).

4. WP Rocket (betaald)

WP Rocket is een betaalde plugin welke erg gebruiksvriendelijk en snel geïnstalleerd is. Het biedt caching, preloading, GZIP compressie, database optimalisatie, Google Fonts optimalisatie, Lazy Load, minifying en nog vele andere functionaliteiten. Wat andere cache plugins niet hebben, heeft WP Rocket vaak wel.

Zoals je kunt zien kunnen vrijwel alle plugins hetzelfde. Wat het met de snelheid van je site doet is verschillend per plugin. Hier kom je het beste achter door te testen en je website door een aantal snelheidstools heen te halen. Ga er mee aan de slag en hopelijk wordt jouw website retesnel!

Menu