Home » Blog » Development » Hoe maak je een goede landingspagina?

Hoe maak je een goede landingspagina?

hoe-maak-je-een-goede-landingspagina

In het huidige tijdperk zijn landingspagina’s niet meer weg te denken. Landingspagina’s zijn speciaal gemaakt voor marketing- of advertentie doeleinden. Als je een goede pagina hebt, is de kans groot dat je dat terug in de conversie ziet. Wat een landingspagina is, waar je het voor gebruikt en hoe je een goede landingspagina maakt, ga ik je in dit blogartikel uitleggen. Let’s get started!

Wat is een landingspagina?

Landingspagina’s zijn, zoals de naam al verklapt, pagina’s waarop wordt “geland” vanuit een marketing- of advertentiecampagne. Zo kan er op je website worden geland door middel van een rankende zoekterm, zoekadvertentie of Facebook advertentie. Een bezoeker wordt dan als het ware doorverwezen naar je website.

Nu denk je vast, maar elke pagina is toch een landingspagina? Daar heb je zeker gelijk in. Echter is het zo dat er bij een landingspagina meer wordt ingezet op de intentie waarmee de bezoeker je website binnenkomt. Het doel van zo’n pagina is om een bezoeker om te zetten tot lead. Er wordt uitgegaan dat door een landingspagina een bezoeker een handeling uitvoert. Als je bijvoorbeeld een advertentie op Facebook hebt lopen, waarmee je bezoekers instrueert om een toch een dienst af te nemen middels retargeting dan zit diegene in een andere fase dan iemand die nog helemaal niet bekend is met jouw diensten. Dat is dus meestal ook het geval van die irritante mailinglijst van grotere webshops.

Dat kan je goed visueel zichtbaar maken met een funnel. In elke fase heeft iemand andere informatie nodig. Dus handig om hier per fase op in te spelen!

Het doel van de landingspagina

Elke landingspagina heeft een specifiek doel. Belangrijk dan ook om je best te doen om een bezoeker tot dit doel te laten komen met een Call to Action. In de meeste gevallen is het om leads te genereren. Je kan zulke leads op verschillende manieren vergaren. Een aantal manieren om dit te doen is door meer informatie aan te vragen, e-books en whitepapers, nieuwsbrief inschrijvingen, gratis proefperiodes, evenement registratie en app downloaden. Hier komt een principe van Cialdini weer om de hoek kijken: wederkerigheid. Daarmee stimuleer je bezoekers om iets terug te doen, in de meeste gevallen gegevens achter laten.

Inhoud van de landingspagina

De inhoud dat je op je landingspagina plaatst, hangt af van het doel dat je met de desbetreffende pagina hebt. Laten we even uit gaan dat je conversie wilt behalen, in de vorm van een ingevuld contactformulier.

Sluit de landingspagina aan op de intentie van de bezoeker

Zoals eerder genoemd, zit iemand die bijvoorbeeld vanuit een mailcampagne naar je landingspagina dieper in het aankoopproces. Hier moet je dan ook je landingspagina op aanpassen. Een ander voorbeeld is vanuit een zoekwoord waar je op target binnen Google. Hier heeft een bezoeker andere informatie nodig, vergeleken met iemand die al “warm” is.

Afleiding is een absolute no go

Als iemand op je landingspagina komt, dan is het fijn als ze de gewenste actie uitvoeren. Belangrijk dus om alle afleiding te verwijderen van de pagina. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het menu weg te halen, de footer en allerlei andere aspecten die afleiding veroorzaken. Door het menu weg te halen, voorkom je eigenlijk dat bezoekers de pagina niet verlaten. En eigenlijk de focus te houden tot wat er toe doet: die ene conversie krijgen.

Houdt het kort en bondig

Heb je al wel eens gehoord van boven de vouw (above the fold)? Dat houdt in dat een bezoeker moet weten waar de desbetreffende pagina over gaat op het formaat van het beeldscherm waar diegene de website in betreed. Hier is het dus van belang dat een bezoeker weet wat het aanbod is, waarom je het aanbiedt en waarom het waardevol is binnen slechts 3-5 seconden.

voorbeeld-van-hoe-een-goede-landingspagina-eruit-ziet-1

Hoe langer je je landingspagina maakt, hoe langer je het leadgeneratie proces laat duren. We hadden het net al over afleiding. Zorg dat je dus kort en duidelijk bent. In het geval van een formulier, is het belangrijk dat deze niet te lang is. Daardoor zullen bezoekers afhaken. Een tip hierbij is om velden niet verticaal te laten lopen, maar horizontaal. Dat ziet er op het oog minder lang uit.

Lever iets extra’s

Er is net al gesproken over het beïnvloedingsprincipe van Cialdini: iets weggeven en er iets in ruil voor terug krijgen. Als je bijvoorbeeld een waardevolle aanbieding aanbiedt, zullen je bezoekers dit waarschijnlijk nemen en er iets voor terug doen. In het geval van dit blog, zou ik je een download kunnen aanbieden van tien complete designs van landingspagina’s die jij zo kunt gebruiken.

Gebruik goede voordelen van je producten/diensten

Voordelen zijn belangrijk om uit te lichten op je website. Je kunt hierdoor sommige bezoekers overhalen om iets af te nemen. Daarom is het belangrijk om concrete voorbeelden te gebruiken die jouw producten/diensten kenmerken. Bijvoorbeeld in het geval van een maatwerksysteem, is een voordeel dat je enorm veel tijd bespaard. Dat voorbeeld kenmerkt ook een goed boekhoudpakket. “Zodat de ondernemer meer tijd overhoud voor wat er echt toe doet.”

Design: hoe is de landingspagina vormgegeven?

Landingspagina’s die werken zijn over het algemeen pagina’s die niet teveel poespas bevatten. Ze zijn simpel en spreken bezoekers aan. Houdt deze pagina’s wel een beetje gelijk aan de stijl die je op je website hebt. Belangrijk is om op je landingspagina duidelijke koppen en subkoppen te gebruiken. Een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien, zie je hieronder.

Techniek van je landingspagina

De techniek achter je landingspagina is ook belangrijk. Zo is het noodzakelijk dat een pagina snel wordt ingeladen, anders zullen bezoekers snel je pagina verlaten. Tools waarmee je dit kunt testen zijn GTMetrix en Google Pagespeed Insights. Optimaliseer waar nodig op afbeeldingen etc. Je krijgt duidelijke handvaten zodra je je landingspagina door deze tools haalt. Dan is er nog iets heel belangrijk: Mobile First. Google biedt hier ook een mooie tool voor. Deze heet Mobielvriendelijke test. Daarnaast is er net al gesproken over het gebruik van koppen en subkoppen. Als je hoog wilt scoren binnen Google, dan moet de basis van deze pagina goed zijn. Zorg er dus voor dat je de juiste hiërarchie van de koppen gebruikt.

Een korte checklist:

Nu je weet hoe je een goede landingspagina moet maken, heb ik een checklist gemaakt die je kunt doorlopen wanneer je een nieuwe landingspagina maakt:

  • Zal iemand weten wat het aanbod is, waarom u het aanbiedt en waarom het waardevol is na slechts 3-5 seconden? (Above the fold)
  • Heb je een opvallende kop?
  • Heb je een relevante en aantrekkelijke afbeelding?
  • Is de kopie duidelijk en beknopt? Wordt er uitgelegd wat het aanbod is en waarom het voordelig is?
  • Heb je mogelijke afleidingen van de pagina verwijderd, zoals het menu?
  • Bevat de pagina Social Proof?

Succes met het maken van je perfecte landingspagina!

Menu