Home » Blog » Marketing » Een template website installeren en gebruiken

Een template website installeren en gebruiken

Technisch onderhoud

In ons voorgaande artikel legde we uit wat een template website is, in dit artikel gaan we graag in op hoe je de template website installeert en vervolgens gebruikt. Zo kun jij voortaan zelf jouw website(s) beheren! 

Het installeren van een WordPress-template

Installeren van een WordPress-template is een eenvoudig proces. Er zijn twee hoofdmethoden om een template te installeren:

 1. Gebruik de WordPress-thema bibliotheek. WordPress heeft een uitgebreide bibliotheek met gratis templates. Je kunt door deze bibliotheek bladeren, een template vinden dat je bevalt, en het direct vanuit je WordPress-dashboard installeren.
 2. Handmatig een template uploaden. Als je een premium template hebt gekocht of een template van een externe bron hebt gedownload, kun je het handmatig uploaden naar je WordPress-website. Dit vereist het zipbestand van de template en kan worden gedaan via het WordPress-dashboard.

Het aanpassen van je WordPress-template

Een van de grote voordelen van WordPress is de flexibiliteit en aanpasbaarheid van templates. Nadat je een template hebt geïnstalleerd, kun je het aanpassen aan je eigen smaak en merkidentiteit. Hier zijn enkele aanpassingen die je kunt doen:

 1. De WordPress Customizer gebruiken.   WordPress wordt geleverd met een handige tool genaamd de Customizer. Hiermee kun je eenvoudig wijzigingen aanbrengen in het uiterlijk van je website, zoals kleuren, lettertypen, achtergronden en logo’s.
 2. Pagina’s en berichten aanmakenBegin met het maken van pagina’s en berichten om je website te vullen met content. Je kunt de editor van WordPress gebruiken om tekst en multimedia-inhoud toe te voegen.
 3. Widgets en zijbalken aanpassen.  Met widgets kun je extra functies toevoegen aan je website, zoals een zoekbalk, sociale-mediaknoppen en nieuwsbriefinschrijvingen. Pas de zijbalk aan om de gewenste widgets weer te geven
 4. Header- en voettekst aanpassen. De header en voettekst zijn belangrijke delen van je website die je kunt aanpassen om je merkidentiteit te weerspiegelen en belangrijke informatie weer te geven.

Het aanpassen van je template is een creatief proces waarmee je je website kunt transformeren in iets unieks en persoonlijks. Experimenteer met verschillende opties totdat je tevreden bent met het resultaat.

Content toevoegen aan je template

Nu je je template hebt geïnstalleerd en aangepast, is het tijd om content toe te voegen aan je website. Hier zijn enkele tips voor het maken van boeiende en relevante content:

 1. Maak pagina’s voor essentiële informatie: Zorg ervoor dat je website basispagina’s bevat, zoals een ‘Over ons’-pagina, een ‘Contact’-pagina en eventueel een ‘Diensten’-pagina. Deze pagina’s helpen bezoekers om meer over je bedrijf te weten te komen en contact met je op te nemen.
 2. Schrijf waardevolle blogberichten: Een blog is een uitstekende manier om waardevolle informatie te delen en je autoriteit op je vakgebied te tonen. Schrijf blogberichten die relevant zijn voor je doelgroep en antwoorden bieden op hun vragen.
 3. Gebruik multimedia-inhoud: Voeg afbeeldingen, video’s en infographics toe aan je pagina’s en berichten om je content aantrekkelijker en informatiever te maken.
 4. Houd je content up-to-date: Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content toevoegt en je bestaande content bijgewerkt hebt om je website levendig en relevant te houden.
 5. Gebruik call-to-actions (CTA’s): Moedig je bezoekers aan om actie te ondernemen met duidelijke call-to-actions. Dit kunnen knoppen zijn om contact op te nemen, zich aan te melden voor een nieuwsbrief of een product te kopen.

Essentiële plugins voor WordPress-templates

WordPress-plugins voegen extra functionaliteit toe aan je website. Hier zijn enkele van de essentiële plugins die je kunt overwegen:

 1. Yoast SEO: Deze plugin helpt je om je website te optimaliseren voor zoekmachines en je te begeleiden bij het schrijven van SEO-vriendelijke content.
 2. Akismet: Bescherm je website tegen spamreacties met deze handige plugin.
 3. Contact Form 7: Maak eenvoudig contactformulieren waarmee bezoekers gemakkelijk met je kunnen communiceren.
 4. WooCommerce: Als je een e-commerce website hebt, is WooCommerce de ideale plugin om een online winkel te bouwen en te beheren.
 5. Jetpack: Deze alles-in-één plugin biedt functies zoals sitebeveiliging, website prestaties, sociale media-integratie en meer.

Conclusie

Een WordPress-template website biedt een krachtige en toegankelijke manier om je online aanwezigheid te versterken en jouw merk en/of bedrijf te presenteren aan een breed publiek. Met duizenden beschikbare templates, aanpasbare functies en de mogelijkheid om je content eenvoudig te beheren, is WordPress de ideale keuze voor iedereen die een professionele en effectieve website wil bouwen.

Wil je een Wordpress website vanaf ‘’scratch’’ die je zelf makkelijk in beheer kunt nemen? Neem dan contact met ons op! Of neem een kijkje op onze expertisepagina.