Home » Blog » Analyseren » Hoe moet je een landingspagina A/B testen?

Hoe moet je een landingspagina A/B testen?

a-b-testen-van-je-landingspagina

Landingspagina’s kunnen altijd verbeterd worden. Ieder bedrijf is anders, net zoals de doelgroepen van deze bedrijven. Dat maakt dat er geen geschreven regel is voor wat wel en niet werkt. A/B testen kunnen je hier meer duidelijkheid over geven.  Met zulke testen kun je jouw landingspagina effectiever maken. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.

De metrics van een landingspagina helpen je om een landingspagina daadwerkelijk effectiever te maken. Hier moet je dus wel echt aandacht aan besteden. In een vorige post hebben we het al eens gehad over de effectiviteit van een landingspagina. Wat je hiervan moet leren is eigenlijk:

  • Waar bezoekers op je pagina hebben geklikt
  • Hoe lang bezoeker op je pagina zijn gebleven
  • Hoeveel bezoekers geconverteerd zijn naar leads

Al deze genoemde statistieken kunnen worden verbeterd. De enige manier om hierachter te komen is door te testen, testen en nog eens te testen! Zo ontdek je wat wel en niet werkt. Het eerste wat je zou kunnen testen is de kop. De kleinste verandering kan hier al leiden tot een hoger conversieratio. Wist je zelfs dat een andere kleine verandering, zoals een andere kleur van een CTA button ook voor meer conversie kan zorgen? Als je dus meer uit je website of webshop wil halen dan is het raadzaam om met A/B testen aan de slag te gaan.

Tools die jou kunnen helpen met A/B testen

Er zijn verschillende tools die je voor A/B testen kunt gebruiken. Een handige gratis tool van Google is Google Optimize. Verder zijn er nog uitgebreidere tools, zoals Optimizely, VWO en Nelio A/B Testing. Hier hangt echter wel een maandelijks bedrag aan vast.

Welke onderdelen van een landingspagina kun je testen?

Eigenlijk zou je alle onderdelen kunnen testen. Echter is het zo dat niet alle onderdelen tot een hogere conversie leiden. De onderdelen die je kunt testen van deze landingspagina’s zijn aanbiedingen, teksten en formulieren. Die onderdelen kun je allemaal weer verdelen in kleinere elementen. Laten we beginnen met het belangrijkste onderdeel.

Aanbieding

Dit is een lastig onderdeel, omdat een aanbieding voor elk bedrijf of pagina anders is. Hier is eigenlijk belangrijk dat in elke fase van een koopproces bezoekers worden aangesproken. Als je voldoende informatie hebt voor mensen die voor het eerst je pagina bezoeken, zoals een e-book of checklist, zorg er dan voor dat de aanbieding hen aanspreekt. Hier kom je het beste achter door ze te testen. Een methode te doen is door ze één voor één te promoten. Je zou hier bijvoorbeeld een e-book vs een webinar kunnen weggeven. Na een tijdje evalueer je de resultaten en bepaal je welke het beste werkt. De beste versie kun je vervolgens doorvoeren.

Tekst

De tekst van je landingspagina kan worden opgesplitst in verschillende onderdelen. Denk hierbij aan koppen en teksten op een CTA-knop. Al deze onderdelen kunnen afzonderlijk worden getest, om zo betere resultaten te bereiken. Houdt hier wel rekening mee dat je deze één voor één test, anders weet je niet welke wijziging de meeste impact heeft.

Een voorbeeld van een A/B test waar je mee kan beginnen is een korte tekst vs. een lange tekst. Het kan zo zijn dat je doelgroep een langere tekst wenst, maar daarentegen een andere mogelijke doelgroep juist korte to-the-point informatie wenst. Dat kan overigens ook verschillen per type aanbieding, zoals hierboven is beschreven.  Een ander voorbeeld is het testen van Social Proof. Denk hierbij aan beoordelingen, andere beoordelingssites etc. Door dit te A/B testen kom je erachter of deze wijzingen je conversie ratio ten goede doen of juist doen verslechteren.

Koppen

Koppen kunnen ook heel veel invloed hebben op het conversieratio. Houden je lezers van duidelijke, informatieve of juist uitgebreide koppen? Het kan zo zijn dat een andere tone-of-voice meer aanspreekt. A/B testen zorgen ervoor dat je erachter komt of je meer conversie kunt behalen met verschillende varianten van een kop.

Knoptekst

Hier ontdek je of “verzenden” werkt of niet. Een kleine tip: dat werkt meestal niet! Alternatieve teksten die je hier kunt neerzetten, werken mogelijk beter. Neem hiervoor wel de tijd om te testen wat het beste werkt en wat niet.

Velden van een formulier

Velden van een formulier kunnen ook doorslaggevend zijn in het wel verzenden of niet. Heb jij ook wel eens dat je afhaakt op een formulier, omdat je vindt dat er teveel informatie moet worden ingegeven? Juist, dat valt nog regelmatig te zien. Hoofdregel bij formulieren is om ze zo laagdrempelig mogelijk te houden. Ga na welke informatie je nu echt nodig hebt.

Voor het downloaden van een e-book of whitepaper heb je waarschijnlijk alleen een e-mail adres nodig. Dat komt omdat zulke middelen gericht zijn op mensen die een aankoop willen doen. Middels een e-book kunnen achter meer benodigde informatie komen, indien dat doorslaggevend is, kan dat tot een aankoop leiden. Anderzijds, als je bijvoorbeeld een offerte aanvraag krijgt, dan is het wel noodzakelijk om bepaalde informatie te weten. Je zou hier verschillende overwegingen kunnen maken.

Het aantal velden kan dus van invloed zijn of een bezoeker wel of niet het formulier invult. Door dit te A/B testen kom je erachter welke informatie afschrikt en welke niet.

Knop kleuren

Zorg dat een call-to-action knop opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een opvallende kleur toe te voegen. Maar wist je dat verschillende kleuren hele andere resultaten op kunnen leveren. Test dit, om zo erachter te komen wat voor je site het beste werkt. Kleuren kunnen ook bepaalde gevoelens opwekken.

Grootte van knop

De grootte van een knop is ook belangrijk. Wat als bijvoorbeeld een knop zo klein is dat je er niet op kunt drukken? Zorg dus dat de knop goed zichtbaar is. Ook handig om hiermee te testen. Een grote knop valt bijvoorbeeld eerder op. Maar te groot kan ook weer nadelig zijn voor het conversieratio. Houdt hier ook rekening met mobiel. Wanneer zo’n knop te groot is gaat dat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. En daar zullen bepaalde bezoekers op afhaken.

Afbeelding

Beeld zegt veel meer dan tekst. Is de afbeelding die op je pagina staat relevant? Afbeeldingen worden namelijk eerder verwerkt dan tekst. Door de juiste afbeeldingen te gebruiken kun je het conversieratio flink omhoog schroeven!

Video

Video is ook een content trend dat zich voortbeweegt. Mensen zijn over het algemeen “lui” en daar speelt video op in. Je kunt heel rustig naar de video kijken en dat scheelt vaak toch wel een hele pagina dat gelezen moet worden. Misschien kun je hier landingspagina’s met video maken en een met alleen tekst. Welke het beste converteert is de winnaar.

Beoordelingen

Social Proof, daar heb ik het vaker over gehad. Dit is een van de zeven beinvloedingsprincips van Cialdini. Hier wordt eigenlijk de betrouwbaarheid van je bedrijf beschreven door middel van beoordelingen. Je kunt hier kijken welke testimonials doorslaggevend kunnen zijn om bijvoorbeeld een aanvraag te doen. Daarentegen kunnen ze ook weer afleidend werken. Test dit om achter de resultaten te komen!

Analyseren van de resultaten

Het analyseren van deze testen is het belangrijkst. Zo kom je erachter wat wel en niet werkt. Sommige statistieken zijn makkelijker te volgen dan andere. Door de tools die beschikbaar zijn hiervoor wordt dit wel een stukje makkelijker. Dat scheelt weer handmatig werk. Succes met het optimaliseren van je landingspagina! Ik hoop dat je meer conversie gaat behalen.

Menu