Home » Begrippen » Wat zijn NAW-gegevens?

Wat zijn NAW-gegevens?

Als je online iets bestelt, een abonnement afsluit of je ergens inschrijft, word je vaak gevraagd om je NAW-gegevens achter te laten. Maar wat zijn NAW-gegevens eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en leggen we uit wat NAW-gegevens zijn, wat er wel en niet onder valt en waarom het belangrijk is om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Inleiding

NAW-gegevens zijn een afkorting voor naam, adres en woonplaats. Deze gegevens zijn van belang om je identiteit vast te stellen en om contact met je op te kunnen nemen. Bij het invullen van je NAW-gegevens is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan, omdat fouten of onjuistheden kunnen leiden tot problemen bij het bezorgen van post of pakketten, of zelfs tot identiteitsfraude.

Wat valt er onder NAW-gegevens?

Onder NAW-gegevens vallen niet alleen je naam, adres en woonplaats, maar ook je e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en geslacht. Deze gegevens kunnen zowel online als offline worden gebruikt. Daarnaast worden deze gegevens vaak gebruikt voor marketingdoeleinden, zoals het versturen van nieuwsbrieven of het doen van gerichte advertenties.

Waarom zijn NAW-gegevens belangrijk?

NAW-gegevens zijn van groot belang voor bedrijven en instanties, omdat ze hiermee contact met je kunnen opnemen en je identiteit kunnen vaststellen. Bij het online winkelen zijn NAW-gegevens bijvoorbeeld nodig om je bestelling te kunnen bezorgen. Ook bij het afsluiten van een abonnement of het inschrijven voor een dienst zijn NAW-gegevens van belang.

Daarnaast zijn NAW-gegevens ook belangrijk voor de overheid, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort of het stemmen tijdens verkiezingen. Hierbij is het van belang dat je de juiste gegevens opgeeft, om problemen of vertragingen te voorkomen.

Hoe worden NAW-gegevens verzameld?

Bedrijven en instanties verzamelen NAW-gegevens vaak via online formulieren of tijdens persoonlijke gesprekken. Hierbij is het van belang dat je de juiste gegevens opgeeft en dat je toestemming geeft voor het verzamelen en gebruiken van je gegevens. Bij het online invullen van gegevens is het belangrijk om te letten op het gebruik van een beveiligde verbinding en om alleen gegevens in te vullen die nodig zijn.

Hoe kun je veilig omgaan met je NAW-gegevens?

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je NAW-gegevens om identiteitsfraude te voorkomen. Hierbij kun je de volgende tips opvolgen:

 • Geef alleen je NAW-gegevens aan vertrouwde bedrijven en instanties.
 • Gebruik een sterk wachtwoord en wijzig deze regelmatig.
 • Geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens aan anderen.
 • Controleer regelmatig je bankafschriften en creditcardoverzichten.
 • Verwijder onnodige persoonlijke gegevens van je computer of smartphone.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op phishing-mails, waarbij criminelen via e-mail of sms proberen om persoonlijke gegevens te achterhalen. Klik niet zomaar op links in deze berichten en geef nooit persoonlijke gegevens door via e-mail of telefoon.

Hoe kun je je NAW-gegevens wijzigen of verwijderen?

Het kan voorkomen dat je NAW-gegevens zijn veranderd, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of van telefoonnummer bent gewisseld. In dat geval is het belangrijk om deze gegevens bij de betreffende bedrijven of instanties te wijzigen. Ook kun je ervoor kiezen om je gegevens te laten verwijderen, bijvoorbeeld als je geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen.

Bedrijven en instanties zijn verplicht om je hierover te informeren en om je de mogelijkheid te geven om je gegevens te wijzigen of te verwijderen. Dit kun je vaak doen via een online formulier of via de klantenservice.

Conclusie

NAW-gegevens zijn van groot belang voor bedrijven, instanties en de overheid. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je persoonlijke gegevens en alleen gegevens te verstrekken aan vertrouwde partijen. Door alert te zijn op phishing-mails en je gegevens regelmatig te controleren en te wijzigen waar nodig, kun je identiteitsfraude voorkomen.

FAQ

  1. Wat zijn NAW-gegevens?
   NAW-gegevens zijn een afkorting voor naam, adres en woonplaats en omvatten ook je e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en geslacht.
  2. Waarom zijn NAW-gegevens belangrijk?
   NAW-gegevens zijn van groot belang om contact met je op te kunnen nemen en je identiteit vast te stellen. Bedrijven en instanties gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om bestellingen te bezorgen of abonnementen af te sluiten.
  3. Hoe worden NAW-gegevens verzameld?
   Bedrijven en instanties verzamelen NAW-gegevens vaak via online formulieren of tijdens persoonlijke gesprekken. Hierbij is het van belang om nauwkeurig te werk te gaan en alleen gegevens in te vullen die nodig zijn.
  4. Hoe kun je veilig omgaan met je NAW-gegevens?
   Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je NAW-gegevens om identiteitsfraude te voorkomen. Geef alleen je gegevens aan vertrouwde partijen, gebruik een sterk wachtwoord en controleer regelmatig je bankafschriften.
  5. Hoe kun je je NAW-gegevens wijzigen of verwijderen?
   Je kunt je NAW-gegevens wijzigen of laten verwijderen via een online formulier of via de klantenservice van het betreffende bedrijf of instantie. Zij zijn verplicht om je hierover te informeren en je de mogelijkheid te geven om je gegevens aan te passen of te verwijderen.
  6. Wat moet je doen bij identiteitsfraude?
   Als je vermoedt dat er misbruik wordt gemaakt van je persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld omdat er onbekende transacties plaatsvinden op je bankrekening, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank en andere betrokken partijen. Daarnaast kun je aangifte doen bij de politie.

Al onze begrippen

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9