Home » Blog » Algemeen » Hoe maak je een nieuwe website? Van idee tot website in 8 stappen!

Hoe maak je een nieuwe website? Van idee tot website in 8 stappen!

hoe-maak-je-een-nieuwe-website

“Een nieuwe website?!, hoe maak je zoiets?” is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Heb jij interesse in hoe het ontwerpen en ontwikkelen van een nieuwe website eruit ziet? Lees dan vooral verder. In het artikel hieronder vertellen we je de stappen welke gemaakt worden zodra er een website van start to finish ontwikkelt gaat worden.

Hoe maak je een website?

Het ontwikkelen van een website is nog een best lastig karwei. Er komt bij het maken een hoop kennis en tijd kijken. Belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken. Om ervoor te zorgen dat jouw website succesvol wordt, is het raadzaam om onderstaand stappenplan te volgen.

 1. Sparren over ideeën
 2. Strategie bepalen door ideeën concreet te maken
 3. Schetsvorm van website uitwerken
 4. Start met creëren vormgeving
 5. Ontwikkeling techniek
 6. Content maken
 7. Livegang van website
 8. Support

1.   Kennismaken

Om goed van start te gaan plannen we eerst een oriënterend gesprek in. Tijdens dit gesprek brengen we globale wensen in kaart. Er zijn al een aantal punten waarover je na kunt denken wanneer je een nieuwe website wilt gaan maken. Zo kun je alvast nadenken over:

 • Welk doel de website moet gaan faciliteren
 • Welke domeinnaam en naam bij jouw ideeën past

Wij zijn graag jouw ideale sparringpartner. Door onze jarenlange praktijkervaring kunnen we je adviseren en voorbeelden geven over hoe dit het beste aan te pakken is.

We geven je advies en voorbeelden over hoe wij dit zullen aanpakken.

2.   Strategie bepalen

In onze ogen is het cruciaal om vanaf het begin een goede strategie te bedenken. Hiervoor plannen wij altijd een kick-off meeting in. In deze meeting brengen we doelstellingen in kaart en maken we customer journeys. Dat is de reis die een potentiële klant aflegt. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakte strategie bepalen. Met deze strategie kun je verderop in het proces bepalen of je met de juiste dingen bezig bent, op de goede weg zit of eventueel moet bijsturen.

Uiteindelijk kan worden bepaald of een website iets voor jouw is, of toch een webapplicatie.

3.   Schetsen uitwerken

In het begin fase van de ontwikkeling van een nieuwe website werken wij altijd een concept uit. Deze worden weergegeven in schets en demonstreert precies hoe een website werkt. Op deze manier wordt de werking van een website flexibel genomen, zodat er in de volgende stap gemakkelijk op bij kan worden gestuurd. Doordat er persona’s zijn uitgewerkt, kunnen we een beetje inschatten hoe deze bezoekers over de website heen navigeren. Hierdoor kunnen we zorgen dat de gebruiksvriendelijkheid of usability goed is.

4.   Vormgeving ontwerpen

Nadat de schetsen zijn uitgewerkt, staat het “concept”. Dit concept moet dan ook worden vormgegeven in grafische elementen. Deze worden uiteindelijk live gedemonstreerd en is als het ware een “echte” werkende website. Hierdoor kunnen nog eventuele wensen worden gerealiseerd door voortschrijdend inzicht.

Standaard worden nieuwe websites responsive gebouwd. Hierdoor is jouw website mobile first en dat is de manier waarop Google jouw website leest en interpreteert. Wanneer deze niet mobielvriendelijk is, krijg je eigenlijk een soort minpunten en daardoor kun jij niet goed ranken op bepaalde zoekwoorden.

5.   Techniek

Zodra het design van de website naar wens is, wordt er gestart met de ontwikkeling.  Op basis van jouw wensen en eisen beslissen we samen of het op WordPress, als webapplicatie of als custom code website wordt gebouwd.

De designs die wij maken proberen wij te voorzien met principes van Cialdini. Deze geven een aantal handvaten op het gebied van overtuigen en beïnvloeden en is bedacht door hoogleraar en onderzoeker Robert CIaldini. Met deze handvatten kun jij mogelijk meer conversie (ingevulde contactformulieren, verkopen) krijgen. En daarmee kun je jouw doelstellingen mogelijk sneller bereiken. Dat is natuurlijk wat je graag wilt!

6.   Content creëren

Zoals een gebouw niets is zonder spullen, werkt dat voor websites (en alle andere digitale producten) precies hetzelfde. Content is uiteindelijk wat het verschil moet maken. Standaard zorgen wij ervoor dat jouw website Google geoptimaliseerd is middels schone code. Verder moet jij zorgen dat je goede content maakt om in de zoekmachine te ranken. Ook afbeeldingen zijn erg belangrijk. Ben jij al bekend met het gezegde: “Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden?”. Er zijn verschillende mogelijkheden om de beste afbeeldingen voor je website te vinden. Het gaat er om dat je de intentie van een bezoeker vervult. Denk hier dan ook goed over na. Dat kun je doen door bijvoorbeeld over mogelijke vragen van potentiële bezoekers te denken. Welke content zal hen interesseren enzovoorts. Graaf jezelf in het brein van jouw perfecte doelgroep.

7.   Livegang

Nadat het product helemaal is ingericht is hij gereed voor lancering. Het product wordt op een shared hosting omgeving of op een eigen VPS geplaatst. Op dit moment plaatsen wij nog een caching plugin. Deze zorgt ervoor dat je website net wat sneller werkt. Zodra het product ‘live’ is, is het voor iedereen toegankelijk.

8.   Ondersteuning

Verder zouden wij je kunnen helpen met nazorg, zoals online marketing. Zo kunnen wij ondersteunen in zoekmachine optimalisatie en het maken van een blog strategie. Heb jij de ambitie om heel groot te worden en uit te breiden naar het buitenland, dan kunnen wij zelfs helpen met jouw website meertalig te maken.

9. Promotie van je website

Wanneer je nieuwe website live staat, zie je natuurlijk graag dat er veel bezoekers op komen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt realiseren. Zo kun je:

 1. Je website delen op sociale media;
 2. Google Ads gebruiken;
 3. Facebook, Instagram en/of LinkedIn ads gebruiken;
 4. Aanmelden op verschillende branche websites, startpagina’s en vergelijkingswebsites;

Op organisch vlak duurt het over het algemeen langer om goed te ranken op bepaalde zoekwoorden. Uit een onderzoek van Ahrefs is gebleken dat bijna 95% van de nieuw gepubliceerde pagina’s niet binnen een jaar in de top 10 ranken. Dat komt omdat een nieuwe website vanaf nul begint en in het begin nog weinig autoriteit zal hebben. Hier zal je aan moeten werken.

Heb je dus een goed idee om een website te laten maken door een specialist? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek!  Wij kijken uit naar jouw uitdagingen!

Menu